Отборът на СУ „Отец Паисий“ в Кирково спечели областното състезание „Млад огнеборец“

Областното състезание с младежките противопожарни отряди “Млад огнеборец” се проведе днес на Арена АРДА в Кърджали. В него 6 отбора-победители в районните състезания  от  Кърджали, Момчилград, Крумовград, Подкова, Ардино и Джебел премериха сили в две дисциплини: “Бойно разгръщане на състезателна пътека” и “400 м щафетно бягане с препятствия”.

В крайното класиране първо място зае отборът на СУ „Отец Паисий“ в село Кирково, сребърен медалист е отборът на СУ „Васил Левски“ в Крумовград, а на третото място е СУ „Христо Смирненски“ в село Черноочене. Наградите – купи, медали и грамоти, бяха връчени от директора на РДПБЗН-Кърджали комисар Сергей Заимов. Първенецът от областното състезание ще участва в републиканската надпревара от 6 юни до 9 юни в Албена.

Началото на  МПО   е поставено през 1999 г., когато по инициатива на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” съвместно с Министерство на образованието и науката  е утвърден статутът на младежките противопожарни отряди (МПО) “Млад огнеборец” като извънкласна форма за повишаване противопожарната култура на подрастващите и аналог на младежките противопожарни формирования в редица европейски страни.

В отрядите младите огнеборци (на възраст от 10 до 16 години) преминават теоретична и практическа подготовка в областта на пожарната безопасност, провеждат тренировъчна и спортно-състезателна дейност и участват в информационно-разяснителни кампании сред населението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *