Всяка година учениците от випуск осми клас на Езиковата гимназия полагат клетва за вярност

Отново е месец май. Приказно красив и зелен. В центъра на Калофер спират автобуси, от които слизат  160 ученици и учители, дошли от Кърджали, за да почетат паметта  на Христо Ботев и да положат Ботева клетва. Този уникален за страната ритуал е с 20-годишна история. Всяка година учениците от випуск осми клас на Езиковата гимназия „Христо Ботев” град Кърджали полагат  клетва за вярност. Те обещават да запазят възвишените  идеали на своя патрон  в името на свободата, демокрацията и бъдещето на България.

Гвардейци, момичета и момчета в ученически униформи изпълват площада. Странно е, но като гледа човек колко сърцато е приета тази идея, превърнала се в традиция, си дава сметка, че в последните години гладът за родолюбие е факт, а за тези ученици днешният ден от месец май е важен и специален. Тук те са различни, по-отговорни, по-мъдри. Повикали са на разпит националната си памет и патриотизъм.

Всяка година те провеждат своя открит урок по родолюбие и припомнят на всички нас, че едно време е имало един народ-мъченик, който издишал, разпънат на робския кръст и оцелявал единствено, защото съзирал сянката на разпятието си, която му доказвала, че още е жив… Припомнят ни, че има хора неподвластни на смъртта, за които свободата е всичко. Хора, които чертаят бъдещето, носейки не кръст, а сабя и револвер, готови да поведат чета от двеста момчета и да извървят своя път към безсмъртието.  

Те знаят, че Христо Ботев  е  този, който презира смъртта и доказва на всички ни, че животът може да бъде вечен в паметта с думите:

Тоз, който падне в бой за свобода,-

той не умира -него жалеят

земя и небе, звяр и природа,

и певци песни за него пеят…

Поднасяйки венец, те са смирени пред величието на Ботевата саможертва. В минута мълчание и на колене  отдават своята почит към подвига на Христо Ботев и загиналите за свободата на България! Призивът им отеква в полите на Балкана и  се чува надалеко: Нека пазим жив Ботевия дух!

След ритуала, всички дружно запяха Ботевия марш и се отправиха към Националния музей Христо Ботев, за да се докоснат до безценните експонати и вещи, свързани с живота и делото на гениалния поет и революционер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *