Тревога назрява сред украинците в Кърджали, спешно търсят квартири

Валентина ИВАНОВА

След като научиха решението на българското правителство, че трябва да напуснат хотелите, в които са настанени до края месец май, украинските граждани в Кърджали са притеснени за своето близко бъдеще. В областта са настанени 217 бежанци от войната. Само една жена с три деца е стигнала до Ардино. В частни квартири са 35 човека, останалите са намерили подслон в кърджалийските хотели „Ида“ и „Устра“, хостел „Кьошето“, манастира в квартал „Гледка“, сподели за „Нов живот“ Юлия Чортленева, зам.областен управител. Тя обясни, че няма държавни жилища, които биха могли да поемат хората след 1 юни.

Живеещият в Кърджали Ерол Алиев, който владее украински и руски език, помага на бягащите от война. Той споделя тяхната тревога и се опитва да им съдейства. В момента неотложно трябва да си намерят квартири, но търсят директен контакт със собствениците, за да не се налага да плащат и на посредник. Освен това не са склонни да сключват едногодишни договори и да предплащат наем за 12 месеца. Тъй като не работят, те нямат достатъчно средства. Само няколко са мъже, на възраст над 50 години. Алиев обясни, че повечето имат желание да се намерят работа, Бюрото по труда им съдейства. Не могат да започнат по специалността си. Езиковата преграда затруднява комуникацията, затова търсят начин да организират курс по български език. Имат дипломи за средно и висше образование, и то с редки и търсени в България специалности, но процедурата по легализация отнема време. Една от жените е била в родината си опитна операционна сестра.

Преводачът, който е от смесен брак от български гражданин и украинка, припомня, че още по времето на президентите Леонид Кучма и Георги Първанов Украйна и България са подписали споразумение за признаване на висшето образование. За съжаление бюрокрацията бави нещата. Докато чакат, ще научат български, смята Ерол Алиев. Езиците са близки и интеграцията ще далеч по-лесна, отколкото на идващи от Близкия Изток.

Малчуганите от Украйна могат да тръгнат на детска градина. Те представят имунизационните си картони в РЗИ. Там удостоверяват дали всички ваксини са валидни за България. После личен лекар назначава на детето кръвни тестове, след което му се търси място в детско заведение, близо до сегашния му дом. Алиев вече е придружавал майки по тази пътека. Наскоро едно дете е прието в Детска градина „Дъга“.

Преводачът се опитва да съдейства на украинските граждани, пожелали да останат по-дълго в града, да намерят квартири от собственик. Предоставя своя телефон за връзка – 0885428550 – и се надява кърджалийци да проявят солидарност, както са правили винаги досега.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *