БСП в Кърджали събра учители на празнична среща, поздрави ги с предстоящия 24 май

 Нов живот

В навечерието на  празника  24-и май, традиционно жените социалистки събраха на  една неформална, приятна среща в партийния си офис над 60 души бивши и настоящи представители на образованието в нашия регион. На поканата им откликнаха бивши директори на училища и детски градини, младежкия дом, преподаватели от Учителския институт, учители от детски градини и училища.

Всички присъстващи изправени запяха химна „Върви, народе възродени“ в изпълнение на вокална дамска група „ Ахрида“. Развълнувано с думите „ Приемете нашето уважение  , поклон и респект “ и китка здравец подарени на всеки един от присъстващите  се обърнаха председателката на обединението на жените социалистки Теодора Каракостова и гл.ас. Величка Георгиева – председател на Федерацията по образование към партийната организация на БСП. Поласкани от вниманието, педагозите благодариха за оказаното внимание  и споделиха, че макар  извън сферата на образованието , за тях 24 – ти май продължава да носи трепета, радостта и вълнението. Емоционално развълнувани от приятната среща с бивши колеги, много от присъстващите отново се върнаха в годините назад  споделяйки спомени за образованието и културния живот в града. С вълнение разказваха за пълните класни стаи с ученици, многото училища в общината, богатия културен и читалищен живот. По статистически данни през 1986 г.в нашата община те са  били около 130 с над 2850 учители. А днес са само 72 за цялата област.В продължилата около два часа среща учителите изказаха свои виждания и мнения : „Училището е мястото, храма в който освен да се обучават, се възпитават, усъвършенстват и се подготвят бъдещите поколения на нашата нация. Имаше ред и дисциплина , уважение и респект към учителя.  Днес на колегите е по-трудно“ .

„Днес по математика в седми клас има четири учебника на различни издателства написани по доста сложен начин. Все още ме търсят ученици за помощ. Материалът трябва да се олекоти, трябва да има един учебник.“ се изказа бивш преподавател по математика.

„Направете нещо, настоявайте българския език и кирилицата да бъдат основни при изписването на табели, обяви, реклами, обекти. Навсякъде на английски език и латиница.“, допълни бивш учител по български език.

В края на срещата областният председател на партията Милко Багдасаров връчи партийния билет на младия учител  по български език и литература Месут Осман.

С благодарност  за вълнуващата среща и пожелания  за бъдещи такива завърши  тържеството

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *