Смолян  очаква „Пеперудена магия в Родопите“ 

Златка Михайлова

„Пеперудена магия в Родопите“  е най-новият творчески проект на хасковския Театър“Дани и Деси“. Той е подкрепен от програма „Творчески инициативи“ на Националния фонд „Култура“.  Идеята е зрителската аудитория да се ангажира с уникално и образователно детско съдържание.

 Изключителен подарък специално за децата от Област Смолян ще бъдат безплатните куклени представления за празника  и  месеца на детето -юни . Те ще бъдат зарадвани  с един от най- добрите образователни спектакли на Театър „Дани и Деси“ – „Пеперудена магия“ от  Мая Дългъчева- един от водещите български автори за деца. Режисурата е на Таня Евтимова, музика – Деси Димова, сценография и кукли – инж.Атанас Евтимов. На сцената малчуганите ще видят приказни герои , които провокират детското  въображение. Постановката има награди от най-големия световен форум за куклени театри в Банкок, Тайланд,  а също от международния куклен фестивал в Бангалор, Индия.

Многогодишна традиция на трупата са посещения и представяне на куклени спектакли в отдалечени райони на България, там, където децата много рядко се срещат с професионално изкуство , а още по-малко с изкуството  куклен театър. Сега със съдействието на Регионалното управление по образованието в Смолян хасковският театър ще гостува на детската публика в Чепеларе, Рудозем и Девин, в селата Широка лъка, Момчиловци, Смилян, Търън. И в предишни години „Дани и Деси“ е гостувал в смолянския край, припомнят любители на театралното изкуство.

В духа на новото време театър“Дани и Деси“ търси и намира  своите зрители и в дигитална среда. Творческият екип представя заснетия спектакъл онлайн и така дава възможност на семействата да се докосват по всяко едно време до българското  куклено – театрално изкуство. Позиционирайки спектакъла „Пеперудена магия“ онлайн, ще предоставим възможност на още една група- българите  извън страната да не губят връзката с родното и да запознават децата си с българския куклен театър, казва Таня Евтимова-актриса, сценарист и режисьор.  Заедно с инж. Атанас Евтимов тя е отличена от Министерството на културата  с почетен знак “Златен век” – “Печат на Цар Симеон Велики” – сребърен, и грамота, за изключителен принос в развитието и утвърждаването на българската национална идентичност.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *