Близо 600 противоградни ракети са изстреляни в Хасковска област вчера

Близо 600 противоградни ракети са изстреляли от Изпълнителната агенция „Борба с градушките“ в Хасковска област вчера, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието (МЗм).

Причина за това е образуването на градоносни облаци. Изстрелването на ракети е започнало в 16:53 ч. в Старозагорска област и е продължило на територията на Хасковска област близо четири часа без прекъсване, през две-три минути, уточняват от министерството.

Общо в Хасковска област са обработени девет градоопасни облака.

Рано тази сутрин постоянно действащите комисии към Областната дирекция „Земеделие“ в Хасково са започнали оглед за евентуално нанесени щети от падналия дъжд, примесен с градушка. До момента в областната служба няма подадени заявления от земеделци за нанесени щети.

От 21 април, когато започна активният сезон по противоградова защита, до момента са осъществени  42 въздействия, обработени са 136 градоопасни облака и са били изстреляни 2012 ракети в териториите, защитавани от ракети, съобщават от МЗм.

В Северноцентрална и в Североизточна България от 24 май е започнала и защитата от градушки със самолетен способ.

От Министерството на земеделието припомнят, че земеделските стопани, чиито площи са пострадали от градушки, могат да подават своите заявления за проверка от постоянно действащите комисии на територията на съответната област.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *