Увеличават се тютюнджиите в Кърджалийска област, срокът за регистриране изтича на 31 май

Валери НЕДЯЛКОВ

Увеличават се производители на тютюн в Кърджалийска област спрямо миналата година. До сега са се регистрирали 969 души, научи „Нов живот” от директора на Областна дирекция „Земеделие” Йорданка Гочева. Те са обявили, че ще разсадят 4966 дка.

През миналата година в регистъра на тютюнопроизводителите са се вписали 873 земеделски стопани. До момента са повече с 96. Тогава  площите са били общо 3501 дка.

Ръст в броя на тютюнопроизводителите се наблюдава в общините Крумовград, Кирково и Черноочене.

Крайният срок за регистриране е 31 май. Както е известно той беше удължен на два пъти с по един месец със заповед на министъра на земеделието д-р Иван Иванов по настояване на председателя на Управителния съвет на Националната асоциация на тютюнопроизводителите – 2010 /НАТ-2010/ Цветан Филев. Съгласно Закона за тютюна, тютюневите изделия и свързаните с тях изделия тютюнопроизводителите трябва да са регистрирани. За това се изисква да имат сключени договори с фирми за изкупуване на реколтата, правно основание за ползване на земите, предвидени за разсаждане на тютюн и документи за продадените количества тютюн през миналата година.

Регистрацията е важна за производителите, за да могат да се възползват от евентуална държавна помощ.

Председателят на Управителния съвет на Националната асоциация на тютюнопроизводителите – 2010 /НАТ-2010/ Цветан Филев е внесъл писмо в Министерството на земеделието до министъра на земеделието д-р Иван Иванов и зам.-министъра Иван Христанов. Тои настоява за спешно свикване на заседание на Консултативния съвет по тютюна до средата на юни с основна точка в дневния ред – подпомагане на регистрирани за 2022 година тютюнопроизводители по схемата de minimis.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *