Ваня Георгиева от Севлиево е носител на Националната награда за детска литература „Петя Караколева”

Ваня Георгиева от Севлиево, автор на книгата „Есенни търкулки” е носител на Националната награда за детска литература „Петя Караколева” за 2021 г. Днес директорът на дирекция „Хуманитарни дейности” в община Кърджали Ширин Сюлейман й връчи статуетката, изработена от кърджалийския художник Емил Пенчев и парична награда от общината. Тя изказа благодарността си към лауреата от свое име и от името на кмета на общината д-р инж. Хасан Азис.  Пожела й и занапред творческо вдъхновение и да радва читателите с нови детски творби. Националната наградата Петя Караколева има за цел да съдейства за развитието на съвременната българска литература за деца и юноши, да приобщава младите към върховите постижения на българската детска литература и да им подсигурява поле за творчески изяви, изтъкна Ширин Сюлейман.

Камелия Чолакова връчи грамота на Ваня Георгиева

Благодаря, че сте тук, когато ми се връчва тази висока награда. Сигурно знаете днес е рождения ден на Петя Караколева и тя трябваше да навърши 78 години. Аз съм от Севлиево, там също има толкова будни дечица. Заради любовта ми към децата, към техния свят, аз творя за деца и играя куклен театър повече от 41 години в нашето читалище. Била съм четири пъти във вашия град – посетила съм Перперикон и яз. „Кърджали”. Най-интересното – моят баща е бил сондьор, когато се е изграждала стената на язовир „Студен кладенец”. Надявам се това да не е последната ни среща, обърна се към децата в залата Ваня Георгиева след връчването на наградата й. Тя прочете стихове от книгата и „Есенни търкулки” и поздрави децата със стихче по случай 1 юни – Деня на детето.

Ширин Сюлейман връчи статуетката, изработена от кърджалийския художник Емил Пенчев и парична награда от общината.

Секретарят на читалище „Обединение 1913” Камелия Чолакова връчи грамота на Ваня Георгиева от читалище „Обединение 1913” и Дом на културата в Кърджали.

Тази година е осемнадесетото издание на Националната награда за детска литература Петя Караколева. Нейни съучредители са Съюзът на българските писатели и община Кърджали.

Текст и снимки: Валери КОВАЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *