Ваня Георгиева пред „Нов живот”: Гордея се, че съм носител на наградата „Петя Караколева”

Нов живот

Това не ми е първа награда. Но особено се гордея на факта, че е на „Петя Караколева”. Изключително съм щастлива, тя е един изключителен творец, редактор, преводач и какво ли не. Фактът, че такава награда е учредена на нейно име според мен дава възможност на българките писатели да се съизмерят с нея и да могат да се стремят по някакъв начин да достигнат нейното изключително ниво.
Това каза за „Нов живот” Ваня Георгиева, носител на Националната награда за детско литература „Петя Караколева” за 2021 г., след връчването й на статуетката в читалище „Обединение” в Кърджали.

От Севлиево съм. От 2005 година съм член на Съюза на българските писатели. Повече от 41 години играя куклен театър в нашето читалище. Изиграла съм 35 заглавия като куклен актьор. Това особено ме настройва предимно за детско творчество. Имам  книги за възрастни. Написала съм 14 книги. В Кърджали идвам за четвърти път. Провеждала съм екскурзии до тук. Още повече, че корените ми са някъде от Батак. Няма нищо случайно. Баща ми беше две години сондьор, когато се изграждаше стената на язовир „Студен кладенец”. Една нощ дойде осем метрова вълна, едвам спасиха машините. Беше някакъв кошмар, каза още се себе си лауреатката на литературната награда.

Съучредители на Националната награда за детска литература „Петя Караколева” са Съюзът на българските писатели и община Кърджали. Връчена бе за осемнадесети път.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *