Проф. Овчаров: Не съм убеден, че Македония трябва да стане част от ЕС с разбиранията, които има в момента

Това е битка за България, а не за Северна Македония. Така проф. Николай Овчаров коментира темата за нашите съседи, когато се създаде Национален кръг „За Македония”. След дни той ще говори пред европейските депутати за отношенията между двете страни, но ето какво каза той пред колегите от „ФАКТИ“.

– Проф. Овчаров, последните събития, които се случват около казуса „Македония“, как ги оценявате?
– Мога да ги оценя от гледна точка на националния кръг „За Македония“, който сформирахме преди две седмици. Сега се подготвя едно пътуване на членовете на нашия кръг – професор Павел Павлов, професор Анна Кочева и аз, до Страсбург, където между 6 и 8 юни ние ще говорим пред Европейския парламент по темата „Македония“ по покана на българските евродепутати. Ще се опитаме да обърнем тази тенденция или поне да вдъхнем малко сили в българските управляващи, че каузата, за която ние се борим, е абсолютно правилна и по никакъв начин не трябва да се отстъпва от нея.

– Какво и защо трябва да се отстоява?
– Вижте, нашата кауза е правилната. И това е причината да трябва да се отстоява. Всички исторически факти са на българска страна. Неслучайно в националния кръг сме историци идеолози и знаем много добре каква е ситуацията. Няма нито един паметник, който да говори обратното и в полза на македонстващите. Именно по тази причина няма как да отстъпваме, защото това означава да предадем собствената си история.

– Дайте и ясна формулировка за т.н. насаждан антибългаризъм…
– Това е тенденция срещу България от години. Практически цялата македонска кауза е изградена в основата си на антибългаризъм. Практически чрез отричането на българската история и чрез присвояването ѝ те изграждат собствената си история. Ето на базата на това нещо се изграждат основите на днешното образование, което е в Република Северна Македония. И точно заради това е труден и тежък проблемът, защото практически да се отрече това нещо от едната или от другата страна означава, че едната страна остава без аргументи. Аз пак ще кажа, че фалшифицирането е изцяло от тяхна страна, на Македония, а българската страна изцяло залага на исторически факти. И точно поради това трябва да убедим Европейския съюз, да убедим нашите партньори, че сме прави.

– В поредица изявления министър-председателят Кирил Петков говори за стопляне на отношенията, забързване на процеса по евроинтеграцията, активизиране на двустранните отношения. Но при спазване на Договора за добросъседство. Има ли колизия в думите му?
– Смятате ли, че премиерът Петков има ясна позиция какво иска. Аз поне не я виждам тази ясна позиция. Само преди дни сутринта от неговия кабинет се каза, че има някакво споразумение с френския президент Макрон, в което той ще става гарант… Аз не виждам как може един човек, пък бил той и президент на Франция, да става гарант на България. Ми утре или след време, когато не е Макрон, какво ще правим? После, говоря в рамките на същия ден, това отпадна. Оказа се, че, всъщност, позицията на нашето правителство е напълно неясна в момента. Вие сте прав, че ние имаме позицията на българския парламент, която е по-важна от тази на изпълнителната власт. Говоря за рамковата спогодба от 2018-а и Договорът за добросъседство от 2017 година.

– А в тях нещата са разписани…
– Да не ги повтаряме за пореден път. По-късно се появи и искането за държавотворната функция на българския етнос в Македония и т.н. Но с това съседите не трябва да си измиват ръцете. Ние имаме езика на омразата, имаме неспазването на историята и т.н. Много е важно да се подчертае, че ние приемаме, че има македонски народ, македонска нация след 1944 година. Нашето искане е признаването на историята преди 1944-а за обща история и, естествено, че македонският език е роден върху български диалект. И да отбележа, че това нещо, за съвременната история, бе прието в договора, който Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха преди няколко години.

– Колко е силен натискът отвън, за да пуснем Република Северна Македония да започне преговори с ЕС? Вие, като историк, как го усещате?
– Натискът не е малък. Очевидно е, че има такъв. Аз разбирам нашите партньори от ЕС, защото всички искат Република Северна Македония да влезе в съюза. Не съм много убеден, че Македония трябва да стане част от ЕС с разбиранията, които има към този момент. Преди години се говореше, че България е „Троянският кон“ на Русия в ЕС, когато ние влизахме. Но истинският „Троянски кон“ ще е Северна Македония, защото тя е под много силно сръбско влияние. Самият македонизъм е създаден от сърбите. А точно Сърбия днес е единственият партньор на Русия в Европа. Ние имаме нашите претенции, имаме и правото, както всяка една страна от членките в ЕС, да има позиция. Ние не сме налагали вето, а просто имаме изисквания, на които държим, преди да почнат преговорите със Северна Македония.

Източник: fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *