Тракийци от цяла България се събират на Илиева нива, почитат убитите деца през 1913 година

Нов живот

И тази година тракийци от цялата страна се събират на Мемориалния комплекс „Илиева нива“ близо до Ивайловград. Там на 4 юни те ще отбележат 109 години от гибелната 1913 година, когато хиляди бежанци от Източна и Западна Тракия биват варварски погубени от османските башибозуци. За 25-ти пореден път ще се чества Денят на тракийското дете с Национален младежки тракийски събор.

Както всяка година, на култовото място ще се стекат стотици гости. Поклонението през жертвите ще започне със заупокойна молитва и ще продължи с тържествени речи и поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на загиналите тракийски деца. Ще бъде раздаден курбан.

Събитията ще бъдат отбелязани с поредица от прояви на различни места в община Ивайловград, организирани от администрацията.

Преди началото на събора на „Илиева нива“, ще бъдат поднесени цветя в знак на признателност пред паметника на Капитан Петко Войвода в село Плевун. А в Парка на Общинския исторически музей в Ивайловград ще се проведе Вечер на тракийското дете с образователна викторина и забавления.

Нееднократно, докато съборът стане факт, тракийци са настоявали историческите събития през 1913 г. да намерят подобаващо място в паметта на поколенията. Отчита се и факта, че за случилото се по пътя Коджаейле до Маджарово не е отдадено дължимото – да се увековечи паметта на най-невинните жертви – децата.

На 12 октомври 1996 г., по повод 100-годишния юбилей на Тракийската организация е открит мемориалния комплекс “Илиева нива”. Тракиецът Илия Русинов от Хасково дарява нивата, на която са построени паметника, параклиса и чешмата. Те са изградени с даренията на десетки тракийци, тракийски дружества от цялата страна, фондация „Капитан Петко войвода”, фирми и граждани. Значителни усилия, труд и средства за поддържането и обновяването на вертикалната планировка влага община Ивайловград.

До 1999 г. съборът се провежда през месец септември, а след това по решение на Централното ръководство на Съюза на тракийските дружества в България, съборът на Илиева нива се провежда и като Ден на тракийското дете. За време на провеждането е определено, ежегодно, първата събота от месец юни, като така датата съвпада с честването на Международния ден на детето. Идеята на Световния ден на детето (1 юни) – да бъдат запазени усмивките на всички деца по света се слива с идеята на тракийци – на този ден да се преклоним пред ценността на детския живот.

Първият обект от мемориалния комплекс на Илиева нива е паметник на загиналите над 200 деца на тракийски бежанци през 1913 година. Паметникът е дело на скулптора Емил Пенчев от Кърджали.

Вторият обект е параклис – символ, посветен на паметта на жертвите на тракийските българи. Параклисът се нарича “Света Петка Българска”, покровителка на Тракия. Този храм напомня на поколенията за онези тракийци, които са напуснали домовете си и са се отправили към Майка България. Параклисът напомня, че в съдбата на хората няма нищо по-трагично от това да си бежанец, да се разделиш с родните места и никога да не можеш да се върнеш. Параклисът е изграден по идея на Съюза на тракийските дружества в България, а изпълнител е “БКС” град Маджарово.

Третият обект е тракийската чешма – символ на живата връзка с родните места – водите на Западна Тракия текат и идват тук, до тази местност. Живата вода – това е живия живот, безсмъртието на един народ. Чешмата е типов проект от Варна, по идея на Съюза на тракийските дружества в България, а финансирането и изпълнението е от ВиК – Кърджали.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *