60 млн. лв. са дадени за подпомагане на украинските бежанци

България разполага със 148 милиона евро от европейски програми за подпомагане на украинските бежанци, като до момента са изразходвани 60 милиона. Това заяви по време на блиц парламентарния контрол в парламента вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

„Вчера вицепремиерът Калина Константинова ни обясни за едни 148 милиона евро набързо. За тези 3 месеца разходваме средства – до каква степен те са от държавния бюджет и до каква степен са от Европа“, попита Василев депутатът от ГЕРБ Деница Николова. „За първия месец средствата са от националния бюджет – над 15 милиона, за април са 56 милиона лева – те са от национален фонд. Средствата, които са необходими за здравната система, също ще излизат от национален фонд“, заяви Асен Василев.

„За последните два месеца – това е европейско финансиране. Оперативните програми имат ясни процедурни правила. Как разходваме тези средства при липса на публичност, която има елемент на проверка от Европа? Числата ви с вицепремиера Константинова не се припокриват. Мерките не са много ясни“, допълни Деница Николова от ГЕРБ-СДС. „Ясно е за какво се разходват средствата – даже хотел по хотел. Общо те са 148 милиона евро от съществуващите програми – това е постановлението на Европейската комисия. Авансово се разходват и имаме право да ги харчим по опростена процедура“, отговори Асен Василев.

Източник: fakti.bg
Снимка: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *