Общинските съветници в Джебел против закриването на Районното управление на МВР в града

Нов живот

Трансформирането на Районното управление на полицията в  Джебел в Участък ще доведе до драстично увеличаване на престъпността в района. В същото време това ще лиши жителите на общината от множество административни услуги – получаване и регистриране на сигнали, жалби и молби, подмяна на лични документи, идентификационни преписки, административно наказателни преписки и др.

В това са категорични общинските съветници в Джебел. Разпоредителният орган прие единодушно декларация, с която изразява абсолютно несъгласие с подготвяната реформа от страна на МВР, засягаща конкретно РУ-Джебел.

„Вземането на такова решение, без да се има предвид мнението на представителите на местната власт в конкретния случай и на законодателния орган, а именно Общински съвет – Джебел, представляващи жителите на общината, включително и на общинското ръководство, предизвиква в голяма степен крайно недоволство от страна на населението.  Това неминуемо ще доведе до ръст на набезите от страна на криминалния контингент и увеличение на посегателствата, както върху живота и здравето на населението, така и върху собствеността им.

Опасенията и притесненията на представителите на местната власт, както и на жителите на общината са, че с намаляване броя на служителите, липсата на ППД (патрулно – постова дейност) на служители по КАТ и премахването паспортна служба, служба КОС и други ще лиши хората от достъп до необходимите им и неотложни административни услуги.

„Липсата на дежурна част в управлението след работно време, когато е най-уязвимата част от денонощието ще доведе до драстично увеличение на престъпността в района.

Районно управление на МВР – Джебел е единственото в областта, за което се предвижда предприемане на подобен акт – трансформиране.

Град Джебел е утвърден общински център със стратегическо местоположение, като през последните години е с трайно възходяща демографска линия и с перспективи за развитие на туризма и балнеолечението.

Един от основните акценти в програмата за развитие на община Джебел е развитието на балнеолечението и културно-историческия туризъм.

Следва да се посочи, че между Джебел и Момчилград няма директна автобусна линия. Това ще бъде пречка за голяма част от населението, за предоставянето им на необходимите административни услуги и съдействие. Пътуването до град  Момчилград ще бъде свързано неминуемо с по-големи финансови разходи, непосилни за жителите на община Джебел.

Ниският социален статус на населението, застаряването и миграцията, водят до липсата на средства за препитание и обезлюдяване на имоти.

През летните месеци на годината населението на територията на общината се удвоява, както от пристигащи постоянни жители от чужбина, така и от работещи извън територията на общината жители, решили да пребивават по родните си места.

Трансформацията на Районното управление ще доведе до лишаване на гражданите от множество административни услуги, което ще се отрази крайно негативно за жителите на община Джебел“, се посочва в декларацията.

Общинският съвет настоява решението за съдбата на Районното управление да бъде преразгледано.

С темата за трансформирането на районното управление в участък и как тази заповед се посреща от местното население, през уикенда бе запознат председателят на парламентарната комисия по регионална политика и местно самоуправление Настимир Ананиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *