Промяната на международното име на Турция – поредната реализирана идея на Ердоган

През последните дни за целия свят стана известно, че Турция променя международното си име от Turkey (Търки) на Тюркийе (Türkiye).

В края на май външният министър Мевлют Чавушоглу обяви, че Турция официално иска от ООН и други международни организации да променят изписването на името на страната на Тюркийе. Броени дни по-късно говорителят на ООН Стефан Дюжарик съобщи пред Анадолската агенция, че ООН вече ще използва „Türkiye“ (Тюркийе“) вместо „Turkey“ („Търки“) след промяна на името на Турция по молба на Анкара. Той уточни, че промяната е в сила от момента на получаването на писмото с искането на Анкара и важи за назоваването на страната на всички чужди езици и в документацията. Пред „Вашингтон пост“ пък Дюжарик коментира, че за „ООН не е необичайно да получава такива искания“.

„Turkey“ остана в историята, „Türkiye“ вече е официалното име на страната ни, писаха възторжено по повод промяната турските вестници.

„Ердоган направи това, което каза“, коментира британският в. „Гардиън“. „Сега вече в ООН има Тюкийе, а не Търки“, писа „Ню Йорк таймс“.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган още през декември издаде указ за замяна на англоезичната версия Turkey с името Тюркийе (Türkiye) на английски, френски и немски, както и на други езици, като Turkiye се използва и в етикетите на продуктите за износ. „Продуктите, които изнасяме и с които се гордеем в рамките на извършваната от нас международна търговия, вече ще бъдат представени с етикет на който пише „Тюркийе“, се казва в указа, публикуван в турския Държавен вестник.

Мнозина тогава коментираха решението като поредното „ексцентрично действие“ на турския лидер. „Президентът Ердоган напомни на света как е правилно да се изписва името на страната му“, писаха чуждестранни издания.

Терминът Тюркийе (Türkiye) „представлява и изразява културата, цивилизацията и ценностите на турския народ по най-добрия начин“, бе посочено още в указа на Ердоган. Държавната Анадолска агенция изтъква, че нововъведението е било прието в рамките на стъпките, предприети от Анкара за увеличаване на престижа на страната в международен план. По-конкретна причина за преименуването не бе посочена, но западните медии не пропуснаха да отбележат, че думата „turkey“ на английски език означава пуйка, като поради тази причина може да има неласкави асоциации с държавата Турция.

Тази година правителството разпространи промоционален видеоклип в рамките на усилията за промяна на международното наименование на страната. На видеозаписа са заснети туристи от различни части на света, които посещават известни турски дестинации и казват „Здравей, Тюркийе“ („Hello Türkiye“) . Дирекцията по комуникации на турското президентство заяви, че е стартирала кампанията, „за да насърчи по-ефективно използването на „Türkiye“ като национално и международно име на страната в международен формат. Държавната телевизия ТРТ и Анадолската агенция също така от месеци използват името Тюркийе.

Същевременно известен факт е, че Турция не е първата страна, която иска името й да бъде променено (или да бъдат променени наименованията на големи градове в държавата). В последно време бяха сменени имената на няколко държави, сред които Нидерландия (с предишно наименование Холандия), както и Чехия (до преди няколко години – Чешка република).  През февруари Тайланд съобщи за намеренията си за смяна на официалното чуждестранно наименование на столицата на страната от Банкок на Крунг-Тхеп-Маха-Накхон, а преди години името на най-населения град в Мианма Рангон бе променено на Янгон.

Миналата седмица турският външен министър Чавушоглу изтъкна, че ООН е „готова“ за промяната, като Анкара би искала замяната на англоезичното наименование Търки (Turkey) с името Тюркийе (Turkiye) в по-голямата част от международната си кореспонденция, включително при отразяването в чуждестранни медии. Вчера стана ясно, че постоянното представителство на Турция в НАТО е отправило до генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг официално уведомление за смяна на международното наименование на страната, а няколко дни по-рано подобно искане бе отправено и към ЕС.

Очевидно е, че идеята на президента Ердоган за смяна на международното име на Турция е реализирана сравнително бързо. Както констатира в. „Гардиън“ – Ердоган изпълни обещаното. Макар подкрепата за държавния глава и за неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в последно време да е силно намаляла главно заради икономическата криза в страната, идеята за промяна на международното име на страната от „Turkey“ на „Türkiye“ e одобрявана от повечето турци. Очевидно „ексцентричният план“ на Ердоган е довел до добър резултат, като се има предвид и фактът, че след една година – през юни 2023 г., в страната трябва да се състоят президентски и парламентарни избори.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *