Една торба медали и грамоти донесе ансамбъл „Изворче“ от фестивала в Хисаря  

Самодейците от ансамбъл „Изворче“ се завърнаха от Юбилейното десето издание на Балканския шампионат по фолклор „Евро фолк – Жива вода 2022“ в град Хисаря. В музикалния празник на народното изкуство се включиха  фолклорни ансамбли, фолклорни певчески и танцови групи, хорове, клубове за народни танци, групи за стари градски песни,  духови и фолклорни оркестри, индивидуални изпълнители и дуети. Талантливите певци от ансамбъла се завърнаха с една торба медали и грамоти: номинация GRAND PRIX „Златен Орфей”, златен медал в категория „фолклорни ансамбли, автентичен фолклор”, грамота за съществения  принос при съхранение и развитие на Балканските традиционни народни изкуства, диплом и грамота за осъществената приемственост между поколенията.

Една от трите специални награди е за Фолклорен ансамбъл „Изворче“ към НЧ „Христо Ботев – 1914 г.“ –  гр. Крумовград, с ръководители Катя Чолакова и Митко Карамфилов. Съставът получи бронзовия медал и бронзовия Орфей на Балканския шампионат по фолклор „Евро фолк – Жива вода“.

От името на организаторите на Юбилейното десето издание на Балканския шампионат по фолклор „Евро фолк – Жива вода 2022“ и журито оценявайки изпълненията на ФА „Изворче“  връчиха специална Препоръка за достойни да представят българските народни изкуства в Световния шампионат по фолклор „ World Folk“ в Несебър и Слънчев бряг, който ще се проведе от 18-28 август 2022г. Изпълненията съдържат художествени стойности и въздействащ заряд, които заслужават да се изнесат пред българската и световната общественост.

Общество, което съхранява корените си е способно да съществува и да се развива устойчиво, черпейки сили от културната си съкровищница, сътворена от горчиви и славни времена. Да преодолява трудностите, уповавайки се на искрите в очите на децата си, което българите не веднъж са доказвали през хилядолетната си история.“

Високото отличие на крумовградските самодейци е признание за самоотвержения им труд, за самобитния талант, за неизчерпаемата енергия и ентусиазъм, но участието им в подобна проява би било немислимо без моралната и финансовата подкрепа на кмета на община Крумовград Себихан Мехмед, на която благодарят от все сърце. Госпожа Мехмед, поздрави златните медалисти и им обеща своята подкрепа за Световния шампионат по фолклор „ World Folk“.

 

1 Отговор

  1. анонимен каза:

    Браво!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *