Доброволци от ЕГ „Христо Ботев” помагаха на деца и младежи с увреждания

Нов живот

В продължение на близо два месеца ученици от 10-ти Г клас на ЕГ „Христо Ботев” в Кърджали с класен ръководител Павлина Чавдарова участваха в проект “Доброволците – скритите герои на обществото”. Той е част от иновативната седмица в училището,  чиято тема тази година е “Аз живея тук и променям”.

Със своята доброволческа дейност те посещаваха Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания в кв. “Веселчане” и неговият директор Мюжгян Адем.

Заедно с децата и младежите, които обитават центъра, доброволците се включват в дейности като  боядисване на яйца за Великден; редене на пъзели и други интерактивни и забавни игри; четене на приказки – Хензел и Гретел, Червената шапчица, Спящата красива, Пепеляшка;рисуване;организиране на спортни дейности – федербал, скачане на въже, упражнения, скачане на трамплин, игри с топка, хвърляне на обръч.

Освен това помагат и в кухнята, готвейки за децата с персонала в дома – салата, картофена крем супа, спагети, кюфтета на скара, бисквитена торта. Садят зеленчуци в градината на Центъра.

Представят и пиесата  “Дядо вади ряпа”, изиграна от самите ученици.

За членовете на Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица със зрителни увреждания в гр. Кърджали изработват специална тактилна карта на България.

Учениците от 10-ти Г клас на ЕГ“Христо Ботев“ искрено вярват, че доброволчеството е един от най-благородните начини да върнат усмивките в общността, като променят живота на тези, които имат нужда. Тяхната цел е призивът им да достигне до повече хора, понеже една от основните причини за ниския процент на доброволчеството в България е именно неинформираността – хората, дори да искат, не знаят какви възможности имат. Затова избират да бъдат доброволци, за да дадат и своя принос, помагайки на хора, които не са в състояние сами да си помогнат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *