Творби от кърджалийския музей участват в изложба в Асеновград

Валентина ИВАНОВА

Изложба „Тримата Големи“, подредена в Старинно училище „Свети Георги” в Асеновград, бе посрещната с голям интерес и стотици ценили на изобразителното изкуство я посетиха през последния месец.

Кураторите Мина Христемова и Вихра Григорова обясниха, че през настоящата 2022 г. отбелязваме годишнините от рождението на трима големи художници  Георги Ковачев (1902 г. – 1992 г.), Иван Кирков (1932 г. – 2010 г.) и Коста Форев (1942 г. – 1993 г.). Те са творци с различна житейска и творческа съдба, с различно амплоа, с различно светоусещане, но с едно общо родно място – Асеновград.

Организираната от Историческия музей  експозиция цели да се направи един различен „прочит” на този свят, като бъдат представени, както известни и обичани картини, така и слабо или съвсем непознати творби.

Всичко това става факт със съдействието на Никола Кирков, семейство Фореви и Регионален исторически музей – Кърджали. В изложбата са включени ранни творби на Иван Кирков и неговият проект за войнишки паметник в града, както и малко известни картини и проекти за стенописи и линогравюри на Коста Форев.

Изложбата „Тримата Големи” може да бъде разгледана до 31 август 2022 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *