Първа земляческа среща на поколения-ардинци се проведе в Бурса

Гюнер ШЮКРИ

В Бурса се проведе първия землячески-пикник по проект  „Среща на поколения – Ардинци“. Инициативата бе организирана от Община Ардино със съдействието на побратимената община Нилюфер и Сдружението за културно сътрудничество „Егридерелилер“ (Ардинци). Въпреки дъждовното време, стотици изселници от Ардинско се събраха на едно място, за да прекарат един незабравим ден. Празничният ден бе изпъстрен с песни и танци. Най-малкият участник в проявата бе 3-месечният Халил Гюлер, който бе дошъл заедно с майка и баща си, изселници от град Ардино, а най-възрастният бе 76-годишният бивш вицепремиер на Турция Ертурул Ялчънбаир, с корени от село Светулка.

Официални гости на проявата бяха депутат от турския парламент, кметът на побратимената община Нилюфер Тургай Ердем, бившият вицепремиер на Турция Ертурул Ялчънбаир, бившият почетен консул на България в Бурса и депутат в турския парламент Хаяти Коркмаз. ръководителят на Консулската канцелария (КК) на България в Бурса Веселин Божилов, търговският съветникът към КК в Бурса Любомир Любенов, председателят на Сдружението за Ардинци в Бурса Юксел Юртсевер.

Тук бяха още председателят на Сдружението на момчилградчани в Бурса и Почетен гражданин на Момчилград Хасан Йозтюрк, председателят на Сдружението на изселниците от Пловдивския район „Филдер” в Нилюфер Мюмюн Тенекеджи, председателят на Сдружението на изселниците от Подунавието и Лудогорието в Бурса Сюлейман Улусой, бившият председател на Сдружението на Ардинци в Бурса Айдън Йълмаз.

Земляческата среща-пикник бе открита от председателя на Сдружението на Ардинци в Бурса Юксел Юртсевер. „След двегодишно прекъсване поради пандемията отново сме заедно. Вярвам, че тази хубава и уникална инициатива ще допринесе още повече за разпространяването и сплотяването на братските и приятелски връзки между Ардино и Бурса и ще подобри нашите по-нататъшни взаимоотношения“, заяви Юртсевер.

Кметът на община Ардино инж. Изет Шабан сърдечно поздрави земляческата общност в Бурса. Той уточни, че са тук с над 40-членна делегация, която включва кметове на населени места, общински съветници и служители от общинската администрация. „Много ардинци живеят и работят в различни краища на света. Едни от тях са в Бурса, други са в Измир, Истанбул, страни-членки на Европейския съюз, извън Европа, и не можем всички да ги съберем на едно място. Основната цел на нашия проект е с помощта на съвременните технологии да се докоснем до всеки един от тях, независимо къде живеe. В тази връзка е необходимо да разширим проекта, и да имаме партньори. Община Ардино има в Турция три побратимени общини – Нилюфер, Картал, Истанбул и Къркларели. Надявам се и те да ни подкрепят в тази инициатива, и по този начин, ние като ардинци, независимо къде живеем, да се опитаме да запазим Ардино жив в нас“, заяви в своето приветствие кметът инж. Изет Шабан. От името на община Ардино и от името на ПП ДПС той  благодари на изселниците от Бурса, които гласуваха за ДПС, както на президентските, така и на парламентарните избори през 2021 година. Изказа сърдечните си благодарности към кмета на побратимената община Нилюфер Тургай Ердем и ръководството на Сдружението на Ардинци в Бурса за топлото посрещане и гостоприемството.

Кметът инж. Изет Шабан връчи на кмета на побратимената община Нилюфер Тургай Ердем и председателя на Сдружението на Ардинци в Бурса Юксел Юртсевер плакет, който съдържа послания за мир, приятелство, надежда, любов, свобода, толерантност, благоденствие, вяра, истина. Той покани всички ардинци да вземат участие в празниците на културата „Дните на Адино 2022“, които ще се проведат от 8 до 14 август в Ардино.

Кметът на побратимената община Нилюфер Тургай Ердем заяви, че за него е чест да бъда сред ардинската общност в Бурса. Поздравявам кмета на община Ардино инж. Изет Шабан за тази хубава инициатива. Ардино е една от дългогодишните ни побратимени общини в България, която ценим много“, заяви той.

Консулът на България в Бурса Веселин Божилов изрази своите най-сърдечни пожелания към организаторите на проявата. „Нека все повече подобни инициативи да се организират, за да се строят мостове между общностите на Ардино в Бурса и България.

За доброто настроение на присъстващите на земляческата среща-пикник се погрижи талантливият ардински музикант Ергюн Мюмюнов. Заедно с него пя и Джейлан Гюнгьор.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *