Русия ще постави точка на войната в Украйна там, където ѝ е нужно

  • Москва е готова да защитава до смърт позициите, които е заявила в началото на войната

Русия ще сложи край на военната си операция в Украйна там, където ѝ е нужно. Москва е готова да защитава до смърт позициите, които е заявила в началото на войната. Това заяви в сряда заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков в ефира на местна телевизия, предава ТАСС.

„Нашата реакция е да докажем, че тези планове (за постигане на поражението на Русия) ще бъдат сринати, че ще се провалят, че ще сложим край там, където ни трябва, а не там, където някакви стратези, идеолози, военни плановчици във Вашингтон или други столици си представят тази ситуация. Ние трябва да докажем със силата на волята, със силата на оръжията, с нашата готовност да стоим твърдо, да застанем изцяло на позициите, които бяха декларирани от нашето ръководство, и да гарантираме тяхното постигане“, категоричен бе той, отговаряйки на въпрос дали Руската федерация има отговор на безразличието на американците към изявленията на Москва.

„Ако [украинският президент Володимир] Зеленски, неговият екип не е готов за преговори, ако тези, които стоят зад него, са решени да продължат своето необмислено или по-скоро безумно помпане на Украйна с оръжие, това е техен избор, тъжно е, трагично е, но не можем да отстъпим“, добави Рябков.

Русия ще постигне целите на специалната военна операция в Украйна, независимо какви решения вземе Западът, подчерта Рябков.

Русия няма основания за претенции към съюзниците си в ОДКБ, ШОС, БРИКС по въпроса за подкрепа на позициите си във външната политика, отбеляза още висшият руски дипломат.

„Това не е така, ние си сътрудничим по всички аспекти на случващото се и с Пекин, и с Ню Делхи, и с нашите съюзници в ОДКБ, с нашите съюзници в ШОС, с колегите от БРИКС. Няма основания за претенции от наша страна и виждаме колко тясно и по същество се осъществява това взаимодействие на многостранни платформи. В двустранен формат ние продължаваме да работим върху спецификата на икономическите въпроси. Специалното стратегическо партньорство не е лозунг, то е практика“, заяви заместник-министърът, отговаряйки на съответстващ въпрос.

„Не мога да навлизам в подробности за някои от обстоятелствата, изхождайки от логиката, че опонентите не трябва да виждат всички карти, не трябва да „копаят“ в спецификата на това, което правим в работата с колегите от други държави. Вероятно , някои просто симпатизират, други се стремят да запазят неутралитет, но [има] много държави, които са съпричастни с нашата логика. Много политици, които декларират, че виждат двойна игра, виждат двойно дъно в политиката на Запада, в политика на Съединените щати и техните сателити“, добави Рябков.

Вашингтон продължава да си играе с огъня в ситуацията около Украйна, Руската федерация призовава Запада да прояви максимална предпазливост и да се въздържа от ескалация, подчерта още заместник-министърът на външните работи на Русия.

„Въпреки това САЩ продължават да си играят с огъня, опасно е. Сега е моментът да проявим максимална предпазливост от западната страна, да се въздържаме от ескалация, да се въздържаме от напомпване на режима в Киев с оръжия и особено дестабилизиращи, особено тези ракетни и артилерийски системи HIMARS“, заяви той.

Отговаряйки на въпрос за рисковете от пряк сблъсък между Русия и колективния Запад, Рябков отбеляза, че западните страни „се опитват да обвинят Руската федерация, че играе някаква „риторическа игра“ по темата за хипотетичното използване на ядрени оръжия“. „Това е напълно невярно. Това отново са безполезни и несъвместими с реалността аргументи. Но ние сме свикнали с факта, че на Запада не остава нищо друго освен изопачаване на фалшификати, освен опитите да се изкриви сложната реалност, за да отговорят на собствените си геополитически идеи и предпочитания. Това е норма на живот. Особено силно се забелязва в медиите“, продължи висшият дипломат.

„Разбира се, ние сме предупреждавали много пъти воденият от САЩ Запад, че техните хипотетични опити за пряка намеса ще доведат до тежки последствия. Нашето политическо ръководство, президентът, нашите военни лидери, външният министър многократно са говорили по тази тема. Мисля, че въпреки това предупрежденията са чути. Надявам се да са фактор, който да се вземе предвид“, заяви зам.-министърът.

Рябков каза, че Съединените щати и техните съюзници нямат мнозинство в много многостранни форуми.

„Съединените щати и техните „суфльори“ не задават тона на много платформи. Русия не може да бъде изолирана по дефиниция, но работата от последните седмици и месеци демонстрира на ниво резултати от гласуване в редица случаи, че едностранчиви, , налудничави във формулирането на проблема подходи на западняците не срещат подкрепата и разбирането на огромното мнозинство от членовете на международната общност, които не са обвързани със „северноатлантическата“ дисциплина“, заяви той.
Москва е изключително негативно настроена към доставката на тежки оръжия от Вашингтон за Украйна, включително реактивни системи за залпов огън (РСЗО), каза заместник-министърът.

„Изключително негативното отношение към доставката на тежки оръжия, особено далекобойни, ако в случая говорим за РСЗО, беше и остава неразделна част от нашата позиция. Ние го представяме на вниманието на американците, правим го непрекъснато под формата на демарши, подаване на ноти, предупреждения за последствията“, заяви руският дипломат.

Както подчерта Рябков, Москва многократно е подчертавала, че конвоите с оръжия, доставени на Украйна, ще станат легитимни мишени за руските въоръжени сили.

В началото на юни американските власти обявиха отпускането на нов пакет за военна помощ на Украйна, който включва доставката на РСЗО HIMARS и боеприпаси за тях. Първата партида включваше четири системи.

Източник: fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *