Кърджали се сдобива с планетариум

  • Апаратурата е осигурена, търсят се средства за издигането на 7 – метровия сферичен купол, на който ще се показва звездното небе и през деня

 Интервю на Валентина ИВАНОВА с Агоп УЗУНБОХОСЯН

Астрономическата обсерватория в Кърджали е създадена през 1970 г. Сегашната сграда в парк „Простор“ съществува от 1978 г. От 1998 г. носи името на Славей Златев, който се счита за неин създател. Той е бил член на Европейското астрономическо общество, научен ръководител на международен проект за разработване на космически уреди. Участва в космическите проекти Шипка, Фобос и Лима. Умира през 1992 г.

Днес обсерваторията е със статут на Извънучилищно учебно заведение, провежда се  редовна кръжочна дейност, лекции за ученици от училищата в общината и региона, водят се демонстрационни и рутинни астрономически наблюдения.

В обсерваторията се надгражда върху познанията получени в учебните часове по астрономия, физика и природни науки.

Агоп Узунбохосян е настоящият директор. Той е и ръководител на Школата по астрономия, която се провежда повече от 50 години в курорта „Белите брези“ край Ардино.

 Г-н Узунбохосян, разбрахме, че в Астрономическата обсерватория се работи по изграждане на планетариум. Как се роди идеята за такова уникално интерактивно съоръжение?

От няколко години Министерството на образованието и науката лансира проекти, свързани със създаване на съвременна образователна среда. Освен въвеждане на новости в училищата, технологиите навлизат и в центровете за личностно развитие, каквито са и астрономическите обсерватории. Като част от тези програми вече получихме апаратура за демонстрации по оптика. Закупихме и уреда, наречен  Коронадо, който имитира слънчево затъмнение и дава възможност да се наблюдават процесите върху слънчевата повърхност.

Миналата година кандидатствахме за създаване на планетариум в нашата обсерватория и спечелихме финансиране. Екип на общинска администрация извърши в срок всички процедури по закупуването на апаратурата. Сега предстои вторият етап – изграждане на 7-метров сферичен купол в голямата зала. Технически това е  възможно, но се търси финансиране. Предстои да кандидатстваме в тазгодишните програми на МОН. Имаме разбиране и от кмета инж. Хасан Азис

Аргументите ни за създаване на планетариум са няколко. Наблюденията в обсерваторията стават вечер, а през последните години Кърджали се разрасна и нощното небе е много осветено. За нас става все по-трудно демонстрирането на астрономическите обекти и явления. За по-малките ученици е проблемно да идват в обсерваторията по тъмно. С новото съоръжение ще можем да показваме звездното небе и през деня.

От друга страна интересът към нашата дейността е голям и от хората в региона, и от туристите. Това, което сме тръгнали да правим, е един широко отворен прозорец към небето.

Скъпо ли е изграждането на подобно съоръжение?

В общинския бюджет на Кърджали са гласувани 166 хиляди лева, предвидени само за специализираната апаратура. Тъй като не сме готови с изграждането на купола, не бързаме със закупуването на апаратурата, за да не й тече гаранционният срок. Заедно с техниката вървят и множество научно-популярни филми, предназначени за посетители на различна възраст.

Колко ще продължат строителните дейности? Кога ще можем да го видим?

Предстои изграждането на 7-метровия купол. На практика строителни дейности в общоприетия смисъл няма да има. Няма да има интервенции нито по тавана, нито в силуета на сградата. Ще се използват алуминиеви конструкции и фолио, което се опъва по специална технология. В залата вече има столове, тъй като и сега я ползваме за конференции. Усилията ни са да приключим до късна есен – октомври, когато при нас започва учебната година.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *