Айхан Хайрула от Ардино се нарежда сред майсторите на София комикс експо – 2022

Валентина ИВАНОВА

Айхан Хайрула от Ардино ще участва в Третата национална изложба „София комикс експо“ – 2022. Тя ще бъде открита след броени дни, на 4 юли, в изложбената галерия на СБХ на ул. „Шипка 6“ в столицата.

В експозицията се включват всички български автори, които работят в областите: комикс, концептарт и сториборд. Няма ограничение за броя на произведенията, представени от един участник. Творбите трябва да са създадени през последните 5 години.

Организаторите от Секция „Комикс“ към СБХ и сдружение „Проектът ДЪГА“.си поставят за цел да се покажат постиженията на българските автори, а и да демонстрира, че съвременният комикс е важна част от съвременната култура, от модерната литература и изобразително изкуство.

Айхан си спомня с вълнение за своето участие в Първа национална изложба на българския комикс през 2013 г., където 100 художници са показали близо 600 пана. Присъствал е лично на откриването и на първата международна изложба на комикси в България – „София Комикс Експо 2014“. Освен огромната изложба от над 1200 творби на 170 художника от 16 държави, събитието е било обогатено с научна конференция „Комикс/ Анимация/ Кино, организирана от Института за изследване на изкуствата към Българската академия на науките. Провели са се и поредица от уъркшопи. Българските автори са имали представителна колекция само за членове на Секция „Комикс“ към СБХ, където и Айхан членува.

През 2017 г. той се включва и във Втората национална изложба на българския комикс наред с още 83 български автори от различни поколения.

Сега майсторът на комикси от Ардино е изпратил четири произведения, но няма да успее да присъства лично на откриването.

Една от творбите, с които Айхан участва на София комикс експо-2022

 

Айхан Хайрула е роден в Ардино преди четиридесетина години. Когато е на 7, си купува първото списание „Дъга“, тогава единствено в България за този тип изкуство. Оттогава, запленен от видяното, насочва таланта си в необичайния жанр. Макар че завършва УНСС, счетоводството не му е по вкуса. Не спира да рисува и скоро вижда плода на своите усилия. През 2007 публикуват неговата кратка графична история „Двама за вечеря“ в популярното специализирано списание Limbus Region. Впоследствие пробива и в чужбина, публикува в Турция и Нидерландия. Става популярен. Приемат го в СБХ, секция „Комикс“.

Една от творбите, с които Айхан участва на София комикс експо-2022

Големият шанс му се усмихва през 2009 година, когато едно от петте водещи издателства в САЩ „BOOM! Studios“ го забелязва в своята платформа за млади таланти. Един от редакторите харесва изпратените рисунки и му възлага серия комикси, по късно публикувана като графична новела наречена „Swordsmith Assassin“.

Сътрудничеството с американското издателство продължава успешно и до днес. Момчето от Ардино осъществява своята мечта да публикува при най- добрите. Талантът му е преодолял разстояния и граници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *