Промените в Професионалната гимназия по транспорт в Крумовград се виждат от всички

Николай Георгиев започва работа през 1987 г. в община Крумовград като млад специалист. Преди това завършва  учителския институт „Любен Каравелов“ в  Кърджали, а след това Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Магистър по българска и руска филология. Вече 30 години работи в сферата на образованието – 7 години е бил директор в училищата  в селата Чал и Чернооки, по-късно 20 години е преподавател по български език и литература и директор в основното училище „Васил Левски“ в село Луличка и вече 5 години като директор на професионалната гимназия по транспорт в Крумовград. Вдовец, има една дъщеря на 35 години.

 – През последните години нашата гимназия доста се промени, това се вижда от всеки. Разкажете накратко за тези промени по времето, когато вие сте директор.

Фасадата ПГ по транспорт

.- Първото нещо, с което се заех, бе канализацията на училището, защото създаваше голям проблем при наводнения,  в решаването на което участваха всички учители и служители. Всички дървени прозорци и врати на училището и учебните работилници бяха подменени с алуминиева дограма, а една от работилниците се превърна във физкултурен салон с гимнастически уреди и тенис на маса.

Откриване на обновените работилници

Както вече знаете, бяха усвоени над  52 000 лева за ремонт и оборудване на работилници за професионално обучение. Така се  реши основната цел, която професионалната гимназия иска да постигне, а именно:  да се осигурят подготвени кадри за нуждите на пазара на труда,  чрез подобряване и  въвеждане в експлоатация на съвременно оборудване за обучение на учениците от специалността „Монтьор на автотранспортна техника”; доразвиване и укрепване на  съществуващите партньорски взаимоотношение между училището и фирмите от бранша; както и популяризиране на професията сред младите хора.

Обновените работилници

Цялата фасада на училището бе боядисана, а на втория етаж бе извършен основен ремонт на пода, таваните и стените. Всички  учебни  стаи бяха  снабдени с нови чинове, шкафове, столове, настолен компютър и проектор, изцяло бяха обновени двата компютърни кабинета, а от тази година имаме изцяло нов и оборудван кабинет по химия. Създадохме кът за отдих на учениците, а учителите, които са генератор на много идеи, със собствени усилия освежиха пространството с цветна градина.

Изцяло обновени 5 учебни стаи на втория етаж

Изцяло е ремонтиран вторият етаж, учителската стая, медицинският кабинет и счетоводството. Изцяло бе изправена и ремонтирана оградната стена на училището, която падаше, а около спортната площадка създадохме и кът за почивка с пейки. Освежихме и приземния етаж, където имаме синдикален клуб и складови помещения.

  • Какво още желаете да се направи?
  • Кандидатстваме по много програми с конкретни проекти, които ще изброя:
  • Национална програма „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“

Модул 3  „ Културните институции като образователна среда“

Модул 4  „ Библиотеките като образователна среда“

  • НП „Информационни и комуникационни технологии в системата на предучилищното и училищно образование
  • НП „ Заедно за всяко дете“
  • НП „Професионално образование и обучение“

Модул 1 „Модернизиране на материално-техническата база“

  • НП „Отново заедно“
  • НП „ Подкрепа на образователните медиатори и социални работници
  • НП „ Заедно в изкуствата и спорта“

Обновени компютърни кабинети

Веднага след учебните занятия започваме ремонт на 4 класни стаи на първия етаж, а ако ни стигнат силите, обновяване на целия първи етаж. Надяваме се да модернизираме още една работилница, като освен работния макет на автомобил да добавим и тъч-дисплеи и софтуер за подготовка на монтьорите. Надяваме се да имаме обновено спортно игрище и да закупим и нов учебен автомобил.

  • А какво искате да направите, но нямате сили и възможности?

Макет – прототип на

– Една от мечтите ми е за саниране на сградата на училището и работилниците и подмяна на В и К мрежата и тръбите на парната инсталация, с което ще намалим разходите за отопление по програмата за енергийна ефективност.

Дело на учителите

Нашите учители всеки ден ни поставят оценки. Вие каква оценка бихте поставили на тях и на вас за свършеното досега?

– Добър 4, защото има какво да се желае от учителите и класните ръководители по отношение на мотивирането на учениците за присъствие и сериозна работа в училището.

Кът за отмора по идея на учителите

Доста време продължи пандемичната обстановка. Как се отрази тя на учебния процес?

Новият кът за отмора покрай спортната площадка

– Изключително негативно, което личи и по успеха на матурите. Най добрата форма на обучение е присъствената, затова са и усилията ни да подобрим учебната среда, което, надявам се, ще мотивира ученици и учители за успешно овладяване и покриване на учебните стандарти. Преминахме през дистанционната форма и видяхме нейните негативни ефекти. Разбира се, че в условията на пандемия това бе възможната форма на обучение.

Дръвчето, посадено от випуск 2022

Наскоро при изпращането на абитуриентите те засадиха дръвчета в двора на училището. Това начинание ще се превърне ли в традиция?

– Това бе идея на един от класните ръководители на абитуриентите, която подкрепих,  и смятам да стане традиция, обмислям и вариант да търсим по-голяма площ, за да продължи начинанието, за спомен и насърчение от следващите абитуриенти.

Фатма БИРОЛ, 10 клас
Седеф МЕХМЕД, 10 клас
От клуба на младия журналист при ПГ по транспорт в Крумовград
Снимки: Венцислав ЧОБАНОВ

 

 

 

 

1 Отговор

  1. Д.Делчев каза:

    Браво.Продължавайте така и в бъдеще.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *