„Линейно-рекурентни редици“ или математическата дарба на един учител от Кърджали

  • Негови възпитаници работят в реномирани университети и компании по света

Валентина ИВАНОВА

В трогателно тържество прерасна представянето на петата книга на известния кърджалийски математик Вълчо Милчев, озаглавена „Линейно-рекурентни редици“. Тя е продължение на дългия път на автора в безкрайния лабиринт на сложната наука, където той се чувства в свои води.

В Регионалната библиотека „Н.Й.Вапцаров“ дойдоха негови настоящи и бивши ученици, колеги от педагогическия и журналистическия бранш, заместник областният управител Юлия Чортленева и приятели. При безупречна организация, създадена от директорката Елисавета Кехайова и съпругата на „виновника“ Нина Стефанова, гостите усетиха уют и задушевност, почувстваха се като част от една специална общност.

Елисавета Кехайова представи автора, завършил математика в Софийския университет, преподавал в Крумовград, после се изкушил от журналистическата професия, която го е откъснала от математиката за близо 18 години. Завърнал се към любимата наука през 2005 г. и създал Школа в Средно училище „П.Р.Славейков“ в Кърджали. Като знак на уважение директорката на библиотеката му връчи специално подготвена библиографска справка с всички негови публикации и книги.

С много вълнение директорът на училището Милко Багдасаров разказа за постиженията на своя талантлив колега и на неговите възпитаници, прославили Кърджали и България зад граница. Той припомни, че Вълчо Милчев има научни публикации в специализирани списания в България, САЩ, Русия, Канада, Испания и участия на международни форуми с учениците си в десетки държави по света. За постиженията си в областта на математиката има редица престижни отличия. Възпитаници на талантливия преподавател се реализират успешно в живота. Много от тях продължават образованието си в реномирани световни университети, работят в престижни чужди компании на високи позиции. Багдасаров го определи като живото богатство, не само на училището и Кърджали, а и на България. Накрая го закичи с почетния знак на школото.

Бивши ученици поднесоха своите благодарности, посрещнати с вълнение и сълзи. Някои отправиха видео послания. Вълчо Милчев чу топли думи на признание и от колеги-преподаватели по математика, оценили успехите му.

Новата, пета поред, книга на Вълчо Милчев е едно помагало за хора с интерес към математиката. „Линейно-рекурентни редици“ е с обем от 268 страници. В нея са предложени 180 задачи, част от които – авторски. Всички са снабдени с решения, а някои и с оригинални коментари към тях. Редактор е проф. дмн Петър Бойваленков, директор на Института по математика и информатика в Българската академия на науките.

С целия си досегашен път Вълчо Милчев е показал, че никога не е късно за ново начало и няма неподходяща възраст, дори за рисковани на пръв поглед начинания. Такова послание отправи той към присъстващите на милото тържество в библиотеката.

Снимки: Валентина Иванова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *