Младшите посланици от Икономиката посетиха Европейския парламент

Младшите посланици от Професионална гимназия по икономика „Алеко Константинов“ заедно със старшите посланици Филиз Мустафа, Пламена Дюлгерова и Валентина Райчева посетиха Европейския парламент в Брюксел по покана на Илхан Кючук – евродепутат и съпрезидент на АЛДЕ. За реализацията на посещението съдейства кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис.

Двудневният престой на aлековци бе наситен с множество вълнуващи моменти. Учениците имаха богата културна програма. Те разгледаха най-известните забележителности на Брюксел. Младшите посланици бяха изключително впечатлени от Атомиума и Гран Плас. Но несъмнено най-много се вълнуваха при посещението си в Европейския парламент, на което отделиха цял ден. Там бяха посрещнати от Илхан Кючук и неговия екип.

В голямата пленарна зала те изслушаха интересния разказ на Илхан Кючук за функциите и работата на Европейския парламент. След това му отправиха безброй въпроси, свързани с актуални теми, засягащи законодателния механизъм, младежките програми и отделните политики на Европейския съюз.

Евродепутатът акцентира върху огромната роля на Евросъюза при осигуряването на финансова, медицинска, социална и образователна подкрепа през последните години. В разговора младите хора споделиха визията си за бъдещите перспективи на Европейския съюз.

На финала на емоционалната дискусия Илхан Кючук призова учениците да учат езици, да не спират да се самоусъвършенстват, да вярват в себе си и да преследват смело мечтите си. Следобед последва посещение на Парламентариума – дом на историята на Европейското сътрудничество, след което младшите посланици получиха и своите сертификати от участието си в Евроскола пред сградата на Европейския парламент.

Учениците се върнаха от Брюксел, изпълнени с емоции. „Пожелаваме на всеки млад европеец възможността да преживее това!‘‘- споделиха младшите посланици.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *