Млади програмисти от Кърджали придобиха квалификация по професия „Приложен програмист“

Нов живот

След тригодишно обучение завърши третият випуск по Национална програма „Обучение за ИТ кариера“. На 23 юни 2022 г. на тържествена церемония в двора на Математическата гимназия „Академик Кирил Попов“, гр. Пловдив, петнадесет участници в програмата от  Кърджали – възпитаници на ПГИ „Алеко Константинов“, СУ „Отец Паисий“, СУ „П.Р.Славейков“, ЕГ „Христо Ботев“ и СУ „Васил Левски“ – Ардино, получиха  Свидетелства за професионална квалификация по професия „Приложен програмист“. Те бяха придружени от техния преподавател по програмата Мехмед Мехмед – ръководител „Направление ИКТ“ в Икономическата гимназия в града.

Момичетата и момчетата завършиха успешно програмата  като минаха през всички 13 модула и защитиха  знанията си  на Държавни  изпити по теория и практика. Всички те ще продължат образованието си в български университети в сферата на компютърните науки. Двама от отличниците, Емре Али и Кристиян Кочанджиев и техният ментор Мехмед Мехмед, получиха грамоти от Министерството на образованието и науката (МОН).

Националната програма осигурява обучение по програмиране на ученици от Х, ХI, ХII клас, като дейностите по нея се организират в пет центъра – София, Правец, Русе, Пловдив и Бургас. Обучението продължава три години. Занятията са комбинация от присъствени и онлайн дейности. Те се провеждат в свободното време на учениците – през седмицата, в събота и неделя или през ваканциите. По Програмата  могат да кандидатстват всички десетокласници, които не изучават професия от професионално направление „Компютърни науки“. Учебните програми са разработени в партньорство от представители на ИТ индустрията, висшите училища и професионалните гимназии.

В Кърджали занятията по Национална програма „Обучение за ИТ кариера“ се провеждат в Професионална гимназия по икономика  „Алеко Константинов“, с любезното съдействие на директора Мариела Попова.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *