Какво символизира калинката

Калинките са сред най-обичаните насекоми. Те символизират доброто и човешкото щастие. Яркочервеният им цвят е много красив и приятен за окото.

В европейската традиция калинката е свързвана с божията майка. Червеният и цвят представлява червения плащ на Дева Мария, а седемте и точки, черни на цвят са знаци на седемте радости и седемте тъги на девата.

Свързването на калинката със святата божия майка не е необичайно явление. Различните и наименования в много страни буквално я свързват с Дева Мария или Господ Бог.

Може би най-популярното значение на калинката е като символ на късмет. Когато тя кацне върху човек, той трябва да каже своето желание и то ще се сбъдне.

Азиатските традиции казват, че ако хванете и след това пуснете калинка, тя ще полети устремено към вашата истинска любов, ще я намери и ще прошепне вашето име в ухото на този човек. След като изслуша посланието и, той ще ви намери.

В Ирландия калинката е символ на защита.

Различните названия на насекомото при индоевропейските народи са много древни и правят връзка с бога-гръмоотвержец, със слънцето и с небето, мястото където живеят боговете. Древноиндийското название на калинката в превод е пазена от Индра. Свързва се с древен мотив за кравите на бога-гръмоотвержец, тяхното открадване от злия бог и последвалата война за връщането им. В друг вариант става дума за божията жена, открадването и, последвалото връщане и проверката с огън на седемте и деца. Само седмото се спасило, защото било истинското божие чедо. Оттук идват названията божа невестица и божа кравица.

В нашата страна всяко малко момиченце което хване калинка и задава въпроса, къде ще се ожени. Вярва се, че накъдето литне тя, там ще е и бъдещият дом на момичето.

Ако сънувате калинка, която лази по ръката и дрехите ви, скоро ще получите добра вест. Калинка в съня може да означава и пътуване по радостен повод, а за не семейните – скоро ще се запознаете със своя партньор.

Източник: sanovnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *