Активно кърджалийско участие в Годишната среща на Националната мрежа за децата

Нов живот
В тазгодишното издание на Годишната среща на Националната мрежа за децата  кърджалийското участие бе представено от „Сдружение инициатива за развитие – Кърджали решава“ в партньорство със СУ „Петко Рачов Славейков“. Съвместните дейности в тази активна година между двете организации се задълбочиха вследствие включването на екип славейковци в националната програма „Мегафон“. На срещата в град Трявна присъства председателят на УС на „СИР – Кърджали решава“ Росица Средкова, която е и член на Управителния съвет на НМД, както и екипът мегафонци от „Славейков“ – десетокласничките Мелвин Сюлейман и Гергана Карамоллова, заедно с подкрепящия възрастен Нешка Шопова – педагогически съветник в училището за шампиони.
Изключителен акцент в програмата наа Годишната среща бе възможността за дебат относно посредничеството при защита правата на детето с детския омбудсман на Исландия Салвьор Нордал и нейния правен консултант. Темата за създаване на такъв тип институция и в България се отчита като много актуална. Младежите зададоха на гостите въпросите, които ги вълнуват и получиха търпеливи и смислени отговори.
Едногодишната работа в програма „Мегафон“ е изключително полезна за интелектуалното развитие и формирането на гражданска позиция у подрастващите, е категоричното мнение на Нешка Шопова. Всички прояви през годината се отразяват благотворно на начина на изразяване, поведението, общата култура, способността за създаване и поддържане на контакти по здрав и учещ начин, категорична е тя. От две плахи девойки с притеснение да се изявяват пред публика, Мелвин и Гергана постепенно се превръщат в самоуверени млади дами. Участието им в организационния екип на програма „Бележник“ на НМД през април месец показа голямото израстване и комуникационните способности и на двете. Мелвин дори се изправи за интервю пред национална медия. По време на Годишната среща пък демонстрираха инициатива и активност в търсенето и систематизирането на информация, участвайки в екипа за интервюиране на детския омбудсман на Исландия.
От своя страна Росица Средкова участва в Общото събрание на НМД, където се приеха нормативни документи и нови членове в управлението на организацията.
Предстои в следващата учебна година съвместната работа да продължи с включването на още младежи от СУ „П. Р. Славейков“ в дейности на „СИР – Кърджали решава“ и на НМД.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *