Димитър Ганев днес е композиторът на Кърджали (Снимки+Видео)

  • И той тръгва от Школата на Дома на култура, но и се връща, за да създаде авторска музика, да прави аранжименти в родния си град, да си сътрудничи с Радост Попова, с Александра Хонг,  да ръководи културата в общината 11 години, да създаде известни химни  и да преподава на децата с любов

Валентина ИВАНОВА

Димитър Ганев е роден в Кърджали. Започва да се занимава с музика още като дете. Свири на акордеон в школата в Дома на културата при преподавателя Кирил Кирчев. Още тогава става ясно, че това ще бъде неговото професионално поприще. Завършва Средно музикално училище „Кристина Морфова“ в Стара Загора и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

Преподава музика в Основно училище „Св.Климент Охридски“ и СУ „Владимир Димитров-Майстора“ в родния си град. След това в продължение на 11 години е главен специалист в отдел „Култура“ на община Кърджали. Връща се към учителската професия през 2020 година и до днес преподава музика в Средно училище „П.Р.Славейков“.

През цялото време не спира да пише своя авторска музика и да прави различни аранжименти. Работата го среща с много талантливи и интересни творци. Някои вече не са сред нас.

Димитър Ганев, проф. Хонг и екипът на спектакъла „Легенда за Ферхад и Ширин“

Незабравимо е сътрудничеството му с Радост Попова. Тя пише музиката за спектакъла „Нашенците“ по Чудомир, а Ганев прави аранжимента. В Дома на културата се играе многократно при голям интерес. Същият тандем прави и химна на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, по текст на известната момчилградска поетеса и джи пи д-р Невин Садъкова.

Ганев създава музиката за няколко спектакъла на Детска театрална трупа с ръководител Димитър Варадинов в Народно читалище „Обединение“, сред които  „Песен за приказките“ по стихове на Петя Караколева, автор е и на емблематичната песен, която звучи при връчването на националната награда, носеща името на писателката.

Един от най-големите и интересни проекти, по които е работил, безспорно е музикално-пластичният спектакъл „Легенда за Ферхад и Ширин“ по приказка от Близкия Изток. Режисьор на постановката в театъра в Кърджали е доц. Александра Азизбаева-Хонг, преподавател в НАТФИЗ, която напусна този свят преди няколко дни. Спектакълът съчетава музика, танци, песни, визуални изкуства и актьорско майсторство, носи експериментален и модернистичен  елемент. Хонг оценява високо музиката и аранжимента на Димитър Ганев, които са били важни за крайния изключително добър резултат. Дори предлага на тогавашния директор Димо Димов да кандидатства с нея за наградата „Икар. Но смяната на ръководството осуетява своевременното изпращане на предложението.

С колеги-преподаватели в СУ „П.Р.Славейков“

Нереализирана остава идеята на доц. Хонг за подобен спектакъл, наречен „Go“, за който също възлага музиката и аранжимента на кърджалийския творец. Продуцентът Максим Рейно, който тя ангажира, започва преговори с театър в руската столица Москва, където трябва да бъде поставен. Но тогава започват здравословните й проблеми.

Песен на Ганев, изпълнена от Димитър Стефанов, печели III-та награда на Европейския конкурс за детска песен „Златни искри“ във Варна.

Прави аранжименти за вокалните групи „Незабравки“ и „Ахрида“. Работи с еднакво удоволствие и с деца, и с пенсионери. За него важното е да звучи музика, хубава музика.

В процес на реализация е химна, който ще звучи на връчването на наградите в Националния конкурс за поезия „Ивайло Балабанов“, организиран от община Ивайловград. Той е създаден по стихове на поета от Хухла. Композиторът е подготвил две версии – една за смесен хор и една инструментална. В момента детският хор в читалище „Пробуда“ го разучава.

Междувременно Димитър Ганев е сред най-обичаните преподаватели в СУ „П.Р.Славейков“, тъй като неговите часове са най-забавните и приятни за учениците. Споделя мнението на учените, твърдящи, че музиката развива младия мозък, като го прави полезен във всички области по-нататък. В цивилизования свят ценят таланта и го стимулират.

С приятели – известни творци от Кърджали

Той осъзнава важността да накара децата да се докоснат до високата музика, да научат, че има различни жанрове, да изберат кое им харесва, без да се влияят от семейната среда, която винаги и за всичко е решаваща във възпитанието. Често педагогът се отчайва, че битката срещу чалгата е борба с вятърни мелници.

В Кърджали има много талантливи деца. Родителите са отговорни, когато те не се насочват към музикално образование. Предпочитат по-добре платени професии. Преминахме през години на наплив към право и икономика, сега дойде модата на АйТи-специалностите. Но наближава денят, когато музиката ще е привилегия на елита, провижда Ганев, позовавайки се на филма „Петият елемент“.

На този етап усилията на училището да възпитава музикален вкус не са достатъчни. Необходима е държавна стратегия, ангажираща всички институции, създаване на обучителни програми с посещения на постановки и концерти. Сега в града гостуват оперни и балетни състави, но всичко е инцидентно, не задържа интереса и не оставя трайна следа в съзнанието на младите хора.

 

3 Отговори

  1. адв.Кирилка Петкова каза:

    Поздравления и почит към това, което създава и прави! Много е важно музикалното образование и не трябва да се подценява! Очарована съм от това, което е направил и зная, че ще направи още по-велики неща, ще получи още по-награди и ще разнася славата на нашия град!

  2. Мариела Христова каза:

    Бяхме съученици с Димитър Ганев в СМУ“Христина Морфова“, а не Кристина, както пише в статията. С голямо задоволство прочетох информацията. Пожелавам му нови и все така ярки успехи в необятния свят на музиката!

  3. Зюлкер каза:

    Усмивка Успехи !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *