Иновационен лагер „Кюри“ събра три училища в динамични съвместни дейности

СУ „Петко Рачов Славейков“ бе домакин на тридневния иновационен лагер „Кюри“, организиран от 23 СУ „Фредерик Жолио-Кюри“ от град София. В тазгодишното издание на лагера на тема „Инвестиционно предложение по националния план за възстановяване и устойчивост. Следващото поколение сме ние!“ по покана на домакините се включи и още едно кърджалийско училище – ЕГ „Христо Ботев“.

Трите училища са представени от екипи ученици в 9, 10 и 11 клас със съответните ръководители и директорите на училищата – Нина Чанева от София, Милко Багдасаров и Даниела Павлова от Кърджали. В рамките на три дни те са включени в дейности, свързани с казус и съпътстващи уъркшопи.

Още в първия ден участниците определят три отбора от по 6-ма ученици, които да работят самостоятелно по казуса „Инвестиционно предложение по националния план за възстановяване и устойчивост. Следващото поколение сме ние!“ и накрая на лагера да представят идеите си пред журито, съставено от директорите на училищата. Във всеки отбор са включени по двама ученици от всяко училище.

Останалите ученици пък влизат в екипна работа в различен състав, но отново смесени по училища групи, като първо разсъждават в литературното ателие на тема „Съвременните измерения на любовта – отражение на авторовия жизнен опит“.

След това се впускат в комбиниран урок по история и предприемачество, озаглавен „Алтернативен разход на младата девойка в миналото и в настоящето“. За да се справят с това предизвикателство, учениците се обаждат на майки и баби, питат учителките, проучват цените на козметиката и дрехите в миналото и днес.

 

Модулът „Интервю с директор“ въвежда младите хора в професията на журналиста и те отново се събират на групи в различен състав, за да обмислят въпроси и да проведат едно истински професионално интервю, пък и да затруднят директорите с щекотливи теми.

Модулите „Приложна математика“ и спортни игри на открито се приемат по традиция с ентусиазъм и много ръкопляскане въпреки жаркото слънце в следобедните часове.

Водещите на всички уъркшопи са учителите от София – Албена Костова и Кристина Петрова, както и от Кърджали – Димитър Димов, ръководител на Школа „ИстОрика“. В тяхна помощ през цялото време участват Нешка Шопова – педагогически съветник в „Славейков“ и Катерина Дикмева – преподавател в ЕГ „Христо Ботев“.

Последва представянето на отборите и техните проучвания на настоящи проблеми и предложенията за решения.

След задаване на уточняващи въпроси от страна на журито, съставено от директорите, на трето място е класиран отбор „Спортезос“, поставящ проблема с липсващата спортна зала и плувен басейн в Кърджали. Вариантите за решение ,предложени от младежите, директорът Милко Багдасаров обеща да внесе в Общинския съвет.

На второ място е класиран отборът със звучното име „МММАКЕШ“, работещ по темата разходи в образователната сфера и създаване на бюджет на училище.

На първото място журито постави отбор „Правоопазване“, акцентиращ върху защитата на  правата на хората и инвестиции в по-качествено здравеопазване и прозрачно управление.

Наградата на публиката, след нарочно гласуване, получи отбор „Спортезос“.

В крайна сметка иновационният лагер „Кюри“ носи на всички не само невероятно удовлетворение от добре свършената работа, но и изключително приятни емоции и нови приятелства. С прекрасни думи, написани от всички участници на лагерния плакат с послания, завърши лагерът.

Всички участници получават сертификати, а състезаващите се отбори и награди – ваучери. Интересното е, че иновационният лагер „Кюри“ за първи път се провежда извън София и това се оказва една много добра идея. Организаторите от 23 СУ обмислят догодина да го повторят отново на територията на Кърджали в партньорство със СУ „П. Р. Славейков“.

Всъщност идеята тазгодишното издание да бъде в училището за шампиони възниква през април месец, когато делегация от 23 СУ „Фредерик Жолио-Кюри“ посещава „Славейков“ за обмяна на опит по НП „Иновации в действие“, в която двете иновативни училища си партнират тази година. Някак естествено възниква хрумката, че съвместните дейности могат да се разширят и подобрят, а партньорството да продължи занапред на различни нива.

Албена Костова е идейният генератор и един от най-активните иновативни учители в 23 СУ – София. Иновационният лагер е нейна отговорност и рожба. През годините тя отчита, че „Чрез интерактивни форми на обучение  като иновационни лагери се постига онази крайна фаза на креативното мислене „инсайт”, проявяваща се в озарение, прозрение и творчество чрез себепознаване и изграждане на компетенции за проактивно отношение към действителността.“

Всички участници в лагера – ученици, учители, както и тримата директори, напълно споделят идеята догодина да го проведат отново в Кърджали, но с по-голяма продължителност и още повече дейности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *