Правят кадастрална карта и регистри за урбанизираните територии в община Ивайловград

Стартира създаване на кадастрална карта и регистри за урбанизираните територии, съобщиха от община Ивайловград. Тя обхваща недвижими имоти в град Ивайловград и селата: Белополци, Белополяне, Горноселци, Гугутка, Долно Луково, Драбишна, Железари, Железино, Камилски дол, Конници, Мандрица, Плевун, Покрован, Розино, Свирачи, Сив кладенец, Черни рид и Черничино. Това съобщи кметът на Ивайловград Диана Овчарова.

Собствениците могат да предоставят копия за документи за собственост в периода от 27.06.2022 г. до 22.07.2022 г. (включително) в открита приемна в сградата на Община Ивайловград, в кметствата на населените места, за които се създава кадастралната карта или на електронен адрес на АГКК до приключване на договора: ivaylovgrad2021@cadastre.bg. Копия на документи могат да се предоставят и в деловодството на Службата по геодезия, картография и кадастър – Хасково, на адрес: гр. Хасково, бул. “Г.С.Раковски” №26А, ет.3, както и на място, по време на измерванията, които ще се извършват по обявени графици за геодезически заснемания.

Всеки собственик е длъжен да предостави: копия на актове, удостоверяващи правото на собственост или ограничено вещно право върху недвижими имоти – обект на кадастъра: поземлени имоти, сгради и самостоятелни обекти в сгради (гаражи, магазини и др.); данни за административен адрес на недвижим имот, други данни за собствениците или носителите на ограничено вещно право, вписани в документите за собственост; копия от архитектурни проекти (разпределения на жилища) за сгради в режим на етажна собственост (при наличност).

Документите могат да бъдат предоставяни и от друго лице, различно от собственика. Предоставените документи се обработват съгласно приетия от Европейския съюз регламент за защита на личните данни и са валидни само за производството по създаване на кадастрална карта и регистри.

Геодезическите дейности по създаването на кадастрална карта и регистри ще се извършват по графици за геодезически заснемания на имоти и сгради по населени места, които ще бъдат обявени предварително в сградите на кметствата и на Община Ивайловград. Съгласно чл. 38, ал.1 от ЗКИР, всеки собственост е длъжен, след представяне на карта за легитимация от фирмата-изпълнител, да осигури свободен достъп в имота за извършване на измерванията на имотните граници и сградите.

Общинската администрация няма задължение да предоставя на изпълнителя данни за собствеността на физически и юридически лица. Не са предвидени санкции, в т.ч. глоби от неизпълнение на задължението на собствениците да предоставят копие на акта, удостоверяващ правата им върху недвижимите имоти. След влизане в сила на кадастралната карта и регистри, установените в тях несъответствия могат да се отстраняват по реда на ЗКИР. Процесът по създаване на КККР за гражданите е безплатен – не се дължат никакви административни такси, както на изпълнителя, така и на възложителя.

Източник: actualno.com

2 Отговори

  1. Пей сърце каза:

    Моля,посочете откъде произтича задължението на собствениците да представят документи за право на собственост и вещни права.Какво ги очаква, ако не представят тези документи в определения срок.Държавата и общините разполагат с тези документи, но не ги представят на съставителя на кадастралната карта.Последният масово приема границите по дворищната и уличната регулация от регулационните планове без проверка за завършена процедура по уреждане на регулационните сметки.Приемателните комисии,агенцията по кадастър и общините почти не са чували за тази терминология.Още по-вече и за проверка имот по имот в проекта за кадастрална карта.Сътвореното до сега по приложение на Закона за кадастъра и имотния регистър е разбило основата на държавата-поземлените отношения в частта им собственост върху недвижими имоти.
    Съгласно мнението на АГКК, ако не представите документ за права върху недвижим имот в указаните срокове поправката на кадастралната карта остава за сметка собствениците.В масовия случай собствениците разбират това при необходимост за разпореждане с имотите си.Обикновено това става след изтичане на всички срокове.И още.Те плащат и за липса на професионални умения на съставителя на кадастралната карта.
    Нормално е да се зададе въпроса .Защо се плаща с европейски средства и не само за некачествена работа?Особено и след „интегрирането“ на плановете по приложение на Закона за собствеността и ползуване на земеделските земи в частта им по границите им с населени места ,пътища ,гори,водни обекти и т.н.Там, точността на тези планове е извън допустимите стойности определени в Закона за кадастъра и имотния регистър.
    Собствениците , които не познават тази термонология просто изоставят земята ни и изчезват с еднопсочен билет.Не защото там е по хубаво, но поне е неизвестоно.
    Панаирът с приложение на ЗКИР, ЗСПЗЗ,Законът за приватизацията е част от войната срещу България.Кой разбира това?
    Резултатът е :Едни към небето,другите в чужбина, а робите остават тук.
    И накрая без да е казано всичко Записваме.
    Собственико кошкун стой щото разни хора бродят тъдява.
    Този текст е съставен на основата на личен опит.

    • пипа каза:

      Правилно. Много точно сте го написали. Неприятното е, че не всичко се обявява и казва. Освен това лицето, имащо задължение да приема документите на гражданите е и отчасти некомпетентно. Собствеността върху недвижим имот може да се докаже не само с нотариален акт, но и с редица други документи. Нооо ….. това право се отказва на гражданите – приемат се само нотариални актове. Питам се какво става с тези имоти, за които има акт за продажба на държавна собственост, договор за продажба от миналия век между частни лица, които вече са и починали, но наследниците притежават документа. Как тези имоти ще влязат в кадастралната карта. И другия ми въпрос – защо се издевателства над хората за стоят по опашки да си дадат копие от НА? Нали тези документи ги има в масива на съдилищата, защо този маси не се преработи и влее в Кадастъра?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *