Защо мнозина избират „Електрониката“?

  • Единадесетокласниците три дни в седмицата учат в училище два дни работят във фирмите, дванадесетокласниците два дни в училище,три – във фирмите
  • Предприятия осигуряват стипендии, въпреки че учениците получават и от МОН
  • Английският език се изучава не само на базисно равнище, но и като език на професията

 

Валентина ИВАНОВА

Постепенно и убедително едно учебно заведение в Кърджали от няколко години се утвърждава като водещо в обучението по технически специалности.

Амортизираната и неугледна среда, която някои помнят от миналото, се преобразява, никнат обновени просторни и уютни помещения. В тях младите хора се чувстват комфортно и в усвояването на теоретичните познания, и при практическата подготовка.

Интересът към учебното заведение се увеличава.

За последните три години броят на учениците е нараснал от 198 на 300. От година на година самочувствието на педагогическия състав и на учениците расте и има защо.

Професионална гимназия по електротехника и електроника  “Капитан Петко войвода“ единствена в областта дава подготовка по електрообзавеждане на производството, електрообзавеждане на транспортната техника, автоматизирани системи и компютърна техника и технологии, все специалности с очакван недостиг на пазара на труда.

Децата тук се обучават така, че да направят лесно крачка към бъдещата си професия. Така нареченото дуално обучение, за което на други места само се говори, тук вече е реалност.

Училището работи ръка за ръка с водещите индустриални компании, опериращи в региона, „EVN България“, „Кяшиф“, „Серта“, „Теклас“, „Имерис минералс“ и Електроенергиен системен оператор.

Например единадесетокласници три дни в седмицата са в училище, а два дни – се трудят във фирмите, на действащо работно място в реални условия, за което получават възнаграждение. В 12-ти клас те са в предприятието три дни, а в час – два. Така преходът е плавен и ефективен.

Партньорските предприятия осигуряват стипендии, въпреки че учениците получават и от МОН, по програмата за стимулиране на дуалното обучение. Сумите, разбира се, са обвързани с успеха на децата и никак не са малки. Някои получават финансова подкрепа от предприятията при продължаване на образованието си в университет.

Сътрудничеството с бизнеса дава шанс на училището да изгради нови кабинети и да ги оборудва със съвременни уреди и апаратура. Заработи Класна стая ЕВН с електролаборатория и техника за учителите. Преди дни отвори врати и Класна стая „Кяшиф“, за работа с автоматизирани системи.

Освен подкрепата на компаниите, ръководството на гимназията подготвя проекти и кандидатства по всички възможни програми, като усвоените средства са насочени изцяло към усъвършенстване на обучителния процес.

СТЕМ-центърът с роботика и с виртуална и добавена реалност е любимо място за децата. Той стимулира творческото мислене, провокира изследователски и експериментаторски умения.

По Националната програма за подкрепа на професионалното образование в училището е създадена работилница за електрообзавеждане на транспортна техника.

Освен с кърджалийския бизнес професионалната гимназия има 12-годишно партньорство със сродно училище в австрийския град Волфсберг. Тя е акредитирана по европейската програма „Еразъм+“ и до 2027 година българските ученици ще провеждат лятна едномесечна производствена практика в тамошни фирми.

„Капитан Петко войвода“ вече трети период е сертифицирано като eTwinning-училище. Това е общността на иновативните учебни заведения в Европа.

Създателите автосимулатор и роботизирани системи получават златен медал на Националното изложение „Младежко техническо творчество“. Две години поред ученици на „Капитан Петко войвода“ се нареждат сред шестте най-добри отбора в страната в състезанието по приложна електроника „Мога и зная как“.

Постиженията на децата идват след упорита работа заедно с техните преподаватели. А педагогическият състав в Гимназията, ръководен от директорката инж. Антоанета Сендова, е на високо ниво. Учителите и по образователните предмети, и по чуждите езици, и в професионалните направления са доказали с резултати, че са хора с поглед към бъдещето. Те предават своите знания, амбиции и вдъхновение на възпитаниците си. През последните години част от колектива са млади инженери с модерно перспективно мислене, а с такива даскали няма как да не вървиш напред. Важен момент в обучението е изучаването на английски език, не само на базисно равнище, а и като език на професията.

Откриването на Класна стая „Кяшиф“

Професионалната гимназия вероятно е единственото училище в областта, където компютрите, интернет връзките и цялата мрежа в училището се поддържат от самите ученици, което говори за нивото на подготовката им. 

Затова към професионалната гимназия се насочват деца от целия регион, които искат да развият своите заложби и интереси към математиката и техниката. Наред с прекрасните условия за обучение, училището им предлага и безплатно общежитие, което облекчава родителите им. А в обновения физкултурен салон те могат да се грижат за своята физическа форма. Защото здравите и вдъхновените носят прогреса на обществата.

Прекрачвайки прага на Професионална гимназия по електротехника и електроника “Капитан Петко войвода“ в Кърджали, младите хора вече тръгват към модерното бъдеще.

Ученици от гимназията на практика в Австрия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *