Кирил Петков: Нито един дипломат не трябва да си позволява да дава ултиматуми на България

  • Митрофанова се опитва да си играе със страховете на хората. Дипломатическите отношения трябва да продължат. Ние имаме история, нашите народи са приятелски

„Нито един дипломат не трябва да си позволява да дава ултиматуми на българската държава със срок от 24 часа в 12 часа“.

Така премиерът в оставка Кирил Петков коментира съобщението на посланик Елеонора Митрофанова, че посолството на Русия в България ще говори официално с Москва за закриване на мисията у нас, предаде bTV.

По думите му няма опасност от каквото и да било, а Митрофанова се опитва да си играе със страховете на хората. Той е на мнение, че руската държава ще ѝ каже да смекчи тона си, защото не е продуктивен.

„70 служители от посолството е една сериозна бройка, която си отива. Но остатъчната бройка – 43-ма служители, също е висока. Ние имаме само 12 служители в посолството ни в Русия, а те 43. Ако това им се струва малка бройка, нека да видят другите посолства в Европа“, каза Петков.

Той допълни, че много държави имат по-малки бройки дори от 43.

„Г-жа Митрофанова мисля, че трябва да спре да се изявява по медиите. Дипломатическите отношения трябва да продължат. Ние имаме история, нашите народи са приятелски. Но това, което не трябва да си мисли никоя държава, че нечий си дипломат може да поставя условия на една независима свободна България от днес за утре. Няма как да се случи“, категоричен бе Петков.

Той отново отправи молба към руското правителство да оттегли нотата си, този тип заплахи да бъдат коригирани и да се направи забележка на Митрофанова, че няма право да слага на линията отношенията между двете държави.

Изцяло сам взех решението за Асен Василев, защото трябва да покажа на българския народ, че няма пост нито позиция, която да е по-важна от това да спасим България от криза, каза Петков за решението да предложи за премиер Василев.

Той повтори, че Василев е човек с безупречна репутация и невероятна честност и самият той е горд да продължат заедно рамо до рамо, за да довършат работата и обясни, че кабинетът ще се реди следващата седмица.

Петков не отговори на въпрос дали ще бъде министър. Първо следващата седмица ще отворят дискусията с всички независими депутати, „които бяха на ръба от коя страна на историята искат да бъдат“.

„Знам, че е страшно, че е тежко, но в един момент човек трябва да вземе правилното решение на държавата. Знам, че и моето решение днес ще помогне на тези хора“, каза Петков. Промяната ще я продължат и с коалиционните партньори.

Премиерът в оставка инспектира междусистемната газова връзка Гърция – България в района на Стара Загора. Пред медиите той заяви, че вече има 42 бара напълнени тръби. Обещал е на 1 юли това да се случи и то се е случило. Това е начинът за истинска диверсификация. Тук ще имаме алтернативно трасе. Азерският газ е с пъти по-евтин от този на „Газпром“, каза още Петков.

Проектът IGB е от ключово значение за повишаване на сигурността на доставките и за осигуряване на диверсификация на източниците на природен газ за България и региона на Югоизточна Европа.

Източник: epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *