Още търсят замърсителя на язовир Студен кладенец

  • Областният управител Даниел Делчев свиква междуведомствената комисия

Валентина ИВАНОВА

Вече втори месец хиляди мъртви риби във водите на язовир „Студен кланеце“ предизвикват тревога у местните хора и приходящите от цялата страна рибари и туристи. Институциите бяха засипани от сигнали. РИОСВ-Хасково извърши серия от изследвания, но не установи източник на замърсяване. Проверени бяха 13 промишлени обекта в област Кърджали, но резултатите ги отхвърлиха като проблемни. Експертите продължават своята работа. Предстои да вземат проби и от останалите предприятия, които имат някаква връзка с язовира.

Областният управител на Кърджали Даниел Делчев извърши оглед в района на село Широко поле, придружен от директора на Инспекцията. Той планира заседание на междуведомствена комисия, в което ще участват представители на РИОСВ – Хасково, БАБХ – Кърджали, РЗИ – Кърджали, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ – Пловдив, ИАРА – Кърджали и други институции, имащи контролни функции, за да бъдат обсъдени всички доклади от извършени проверки и разгледани резултатите от направените проби.

Целта е, да се излезе с общо решение за причините за проблема и предприемане на действия за недопускане на подобни инциденти в бъдеще.

Заседанието на комисията ще бъде публично. В неговата работа ще могат да вземат участие всички желаещи представители на медиите, нестопански организации и граждани. Дата ще бъде оповестена допълнително.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *