Асен Василев: Все още нямаме подкрепа от 121 депутати, но със Слави Трифонов разговори няма да водим

Дали Кирил Петков ще бъде министър в новия проектокабинет на ПП зависи от разговорите с коалиционните партньори и решението на партията.

Това заяви в „Панорама“ по БНТ кандидатът за премиер на партията и настоящ финансов министър в оставка Асен Василев.

„В момента все още търсим подкрепа за програмата на този кабинет и начинът, по който работи. Да тръгнем да сглобяваме кабинет преди да е ясно дали програмата и начинът на водене на политика имат подкрепа и е прибързано“, каза Василев.

Той заяви, че ПП все още не е събрала подкрепата на 121 депутати. На въпрос дали смятат да разговарят със Слави Трифонов, Василев отговори:

Не, нямаме и намерение. С г-н Трифонов и въобще с ИТН като структура, ръководена по начина по който тя влезе в първия кабинет, имаме сериозни различия. Целите, които ние смятаме, че трябва да се следват, е средствата да отиват при всички български граждани и да се спре с това определени фири да взимат големи поръчки, да са предварително избрани. Трудно виждам как ПП може да взаимодейства по този начин с някой. Затова ние търсим в момента хора, които много ясно искат да застанат на страната на гражданите

В цяла Европа имаме най-голямото неравенство между бедни и богати и основната причина за това е, че всички еврофондове отиват при предварително избрани фирми с предварително нагласени поръчки, заяви той.

Василев заяви още, че решението за изгонването на руските дипломати е взето по препоръка на Външно министерство.

Взел го е по информация, предоставена от службите за национална сигурност, където е имало и препоръка в съответния доклад на Външно министерство за точно 70 души. Поне това ни беше казано в заседанието на парламента. След това ДАНС са работили с Външно министерство и те си придвижват съответните ноти.

Аз смятам, че това решение е правилно, коментира Василев. По думите му не България е страната, която търси конфронтация.

„Русия започна конфронтацията – тя ни сложи в списък с вражески държави. Тя ни спря газа, въпреки че ние си бяхме платили. Няма как някой да каже: „Ти си вражеска държава, ние ще стреляме с ракети по Лондон и всички други вражески държави“ и ние да се държим „те ни плюят все едно, че дъжд ни вали“, смята той.

Той припомни, че това не е първият път, в който се прекъсват дипломатическите отношения между България и Русия. У нас ще останат 43 руски дипломати при 12 български в Москва. Това е два пъти повече, от дипломатите, които Русия има в Холандия или Румъния, подчерта Василев.

Асен Василев отговори и на въпроси, свързани с актуализацията на бюджета
Държавата няма да фалира заради допълнителните разходи в бюджета, категоричен е той.

„В момента имаме приходи с милиард и 100 милиона повече от разходите към 30 юни – имаме над 8 млрд. лв. в единната сметка. Към момента имаме дълг, който е по-нисък от дълга в началото на годината. Фискално страната стои много стабилно.“

„Допълнителният разход от 760 млн. лв., след който следва да има и приходи, е трудно изпълним, но изпълним, каза Василев. – Всичко зависи много от икономическата ситуация в последните 4 месеца на годината, но няма да има нищо драматично, което да застраши финансовите устои на държавата.“

„Цените на електроенергията са овладени – видяхте, че парламентът гласува компенсации за бизнеса. Цените за бита са реално същите като миналия месец, увеличението е 2-3%. Горива, бензин, за съжаление, не произвеждаме и зависим от цените на петрола“.

Асен Василев коментира износа и цените на зърното, като подчерта, че в момента цената в България е вързана със световните борси и по-конкретно – с чикагската.

Това води до две опасности, предупреди той.

Първо – цените на зърното ще скочат драстично през есента. В световен мащаб като се качат цените това, че произвеждаме зърно, по никакъв начин не ни помага.

Второто – зърното вместо да отиде при най-нуждаещите се, ще отиде при най-богатите държави. В голямата си част – в Китай.

За да не се изправи Европа пред две едновременни кризи – висока цена на храните и потенциална мигрантска вълна от Африка, се обсъжда вариант в който европейският пазар да остане свободен, но износът от Европа да стане контролиран, каза още Асен Василев.

Източник: Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *