Лена Бориславова: Наши политици взимат по 4000 лв. директно от Москва

Българските служби за сигурност разполагат с информация, че наши политици, общественици, анализатори и други публични фигури получават заплащане директно от руската държава, за да формират обществено мнение в полза на удобните за Руската федерация тези. Това обяви началникът на кабинета в оставка – Лена Бориславова, в интервю за радио „Дарик“(link is external).

„Има ковачи на общественото мнение, които участват в дебати и застават с лицата си в национален ефир. И тук, за съжаление, това, което ние виждаме и което още през февруари беше установено, е, че има такива говорители, които получават плащания, включително от руската държава – обществени и политически говорители. 4000 лева на месец е цената на един такъв говорител. Те, членове на службите, които подават информация на политиците какво всъщност се случва, както и отделни политици“, обясни Бориславова.

ОЩЕ ОТ ДОНДУКОВ 1

Дори да се стигне до скъсване на дипломатическите отношения между България и Русия и закриване на мисията на Москва в София, това няма да се отрази съществено на икономиката в нашата страна. Така пък коментира по-рано днес министърът на иновациите и растежа в оставка Даниел Лорер заплахата на посланик Елеонора Митрофанова, че ще препоръча на Кремъл да закрие посолството си у нас, след като бе издадена нота за изгонване на 70 руски дипломати по обвинения в шпионаж.

„Нищо няма да се случи за българската икономика. Абсолютно нищо – заяви Лорер пред БНТ. – Русия отдавна не е такъв фактор за нашата страна, какъвто някои са свикнали да бъде отпреди 1989 г. Европейският съюз е най-големият инвеститор в българската държава. Разбира се, след самите нас, когато данъците ни не се крадат. Нито руските туристи вече са водещи за отрасъла, нито вносът на стоки е определящ за икономиката.“

Министърът посочи, че след спирането на газовите доставки България е успяла да постигне толкова дълго чаканата диверсификация в захранването със синьото гориво и в момента получава природен газ от САЩ и Азербайджан. И допълни, че водената от руския президент Владимир Путин политика всъщност спомага за разкъсване на зависимостите не само в нашата страна.

„Благодарим на руската агресивна дипломация, която ни помага да се еманципираме от тях. От месеци насам Путин се опитва да шантажира света чрез всичко възможно – газ, пшеница, оръжие. Но светът се справя“, заяви Лорер.

Русия заплаши да затвори посолството си у нас, ако изгонените руски дипломати не бъдат върнати на работа. Това стана ясно от съобщение на външното ни министерство. “Днес в Министерство на външните
Същевременно министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков изрази съмнение, че ще се стигне до прекратяване на дипломатическите отношения между София и Москва. Но по негово мнение Митрофанова задължително трябва да бъде сменена като посланик.

„Смятам, че ще бъде проявен здрав разум, защото от затваряне на посолството ще пострадат много руски граждани в нашата страна – коментира той пред „Нова телевизия“. – Бройката на руските дипломати е несъразмерно голяма за държава като България. Така че е очевидно, че е имало хора, които са се занимавали с несвойствена дейност. Не бих се учудил да има връзки на руските агенти с най-високо място в политиката у нас. Но по този въпрос трябва да се произнесе ДАНС.“

По отношение на руската посланичка Заков смята, че нейната смяна би била проява на уважение от Кремъл: „Ако е друг посланик, може да се водят разумни разговори що е то реципрочност.“

Военният министър предупреди, че евентуалното задълбочаване на политическата криза у нас може да се отрази пряко на модернизацията на българската армия. Под въпрос било поставено навременното закупуване на новите изтребители F-16, тъй като офертата от Вашингтон се очаква „всеки момент“ и е важно да има работещ парламент.

„Нашият евроатлантически избор е отдавна направен и не мисля, че едни избори биха го променили. Но има тежки решения, които трябва да се вземат в следващите 6-9 месеца и политическата стабилност е много важна“, завърши Заков.

ОТ ДОНДУКОВ 2

„Не вярвам да се стигне до скъсване на дипломатическите отношения с Русия“. Това каза днес пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя все още се надява да бъде намерен компромисен вариант, така че и двете страни да направят стъпка назад, предаде БТА.

„За мен най-добрият вариант е преразглеждане на наредбите в един двустранен диалог и там, където наистина има доказателства – руските дипломати да бъдат отзовани“, посочи тя. Според нея няма никаква полза от радикални ходове и от двете страни.

„Що се отнася до начина, по който беше проведена цялата тази процедура, мисля, че вече достатъчно ясно стана, че 4-5 дни никой в държавата не може да поеме отговорността кой е взел това решение“, коментира още вицепрезидентът.

Източник: СЕГА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *