Комисията по култура прокара в закон 50% квота за бг музика

Комисията по културата и медиите към Народното събрание подкрепи на днешното си заседание по-високите квоти за българска музика в ефира на обществените медии БНТ и БНР. Предложението, свързано с промяна в Закона за радиото и телевизията, беше прието на първо четене с 10 гласа „за“ и двама въздържали се, съобщи БТА.

Промените предвиждат най-малко 50 на сто от общото годишно време, предназначено за излъчване на музикални произведения във всяка от политематичните програми на националния обществен доставчик на аудио-визуални медийни услуги да е предназначено за музикални произведения и музикални звукозаписи на български език, създадени от български автори. Това гласи текстът на законопроекта, внесен от народни представители на партия „Възраждане“ и подкрепен в публичното пространство от редица български поп изпълнители.

Сред поддръжниците на промяната в закона е председателят на Комисията по култура и медии Тошко Йорданов от ИТН, а сред противниците – Христо Петров от ПП, по-известен като рапъра Ицо Хазарта. „Музикалните квоти са спасителен пояс за некадърници“, заяви той по повод обсъжданията на проектозакона през май. На заседанието са гласували само 12 от 21-те членове на комисията.

Източник: СЕГА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *