COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 1 Днес (15); 27/11 (15 =) ; 28/11 (16 =) ; 29/11 (16 ↑)

115 години от рождението на Кирил Попгеоргиев – изследовател и краевед

На 9 юли се навършват 115 години от рождението на Кирил Попгеоргиев Стоянов, роден през 1907 г. в с. Мустрак, Хасковско, син на протойерей Х. Георги Стоянов – активен участник в Преображенското въстание и Балканската война. Завършва основно образование в Кърджали и средно образование в Държавно средно училище за книгопечатане и графически изкуства при Държавна печатница – София в периода 1924-1927 г., след което три години работи като печатарски работник в Държавната печатница и едновременно следва в Свободния Университет в Административно-финансов отдел. Активен участник професионалното движение на печатарските работници. Завръща се в Кърджали и започва работа като тютюнев експерт, по-късно е бил и секретар-касиер в Инспекция по труда. През 1944 г. заради прогресивните си политически убеждения е задържан и изпратен в лагера „Мемково“ в Гърция, от където се завръща с разклатено здраве и болен от туберкулоза, която го бележи за цял живот.

Въпреки трудностите през които преминава той развива активна обществена дейност, като секретар на градското читалище, бил е член на ръководството на физкултурното и туристическо дружество и един от учредителите на Българо съветското дружество в Кърджали.

От 1949 до 1974 г. работи като хоноруван окръжен кореспондент на в-к „Отечествен фронт“. Член е на съюза на българските журналисти и е награден с почетен знак медал „Златното перо“.

Като журналист той непрекъснато издирва, събира и публикува интересни материали, разказва за различни моменти от богатото историческо минало на Източнородопския край. Всички свои проучвания, краеведски изследвания, статии, дописки, публикации, информации и очерци на различна тематика той предава за съхранение на Държавен архив – Кърджали. Починал през 1988 г.

Дирекция „Регионален държавен архив“ – Пловдив

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!