Поставят Счупената делва на кърджалийска сцена

Валентина ИВАНОВА

В кърджалийския театър започнаха репетиции на сатиричната пиеса «Счупената делва» на немския класик Хайнрих фон Клайст, писана в далечната 1806 година. Сюжетът разказва за корумпиран провинциален съдия в Холандия, който поради лоши стечения на обстоятелствата е принуден да води дело за престъпление, в което е пряко замесен, и то под зоркия поглед на току-що пристигнал съдебен инспектор от Хага.

Режисьорът Денислав Янев пренася действието в наши дни. Той прави своя сценична версия като съчетава текста с мисли на преподавателя от Софийския университет и доцент по гражданско право Кристиан Таков, починал през 2017 година.

В ролята на корумпирания съдия и страстен похотливец Адам влиза гост-актьорът Любомир Фърков. Той е за втори път на кърджалийска сцена след ролята на Дамян от «Деца на света» на Стефан Цанев.
Негови партньори са Теодор Елмазов от Сатиричен театър „Алеко Константинов“, младите членове на трупата Маринела Георгиева, Георги Краев, Божидар Георгиев и опитните актьори Атанас Атанасов и Русалина Майноловска.

Сценограф е Николай Нинов, а музиката е поверена на Николай Владимиров.

Премиерата се очаква в началото на октомври на голямата сцена на театъра.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *