Държавата откупи Централна гара в Пловдив срещу 10 731 140 лева

Държавата си връща собствеността върху Централната железопътна гара на Пловдив срещу 10 731 140,90 лева. Това е сумата, посочена от концесионера Миролюб Столарски като инвестиция, която е направил от 2015 г. досега в обекта. След като получи парите, бизнесменът ще прекрати съдебното дело срещу НКЖИ против проекта за автомобилен пробив под гарата, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Прекратяването на концесията е по взаимно съгласие и е одобрено от Министерския съвет. Решението и актът на МС трябва да бъдат отразени в Агенцията по вписванията. Едва след финализиране на административната процедура, която включва също предаване на активите и извършване на плащането ще може да започне същинската работа по тунела и разкопаването от северната страна на гарата към бул. „Васил Априлов“. Очертава се това да стане след около месец.

Договорът за концесия на железопътна гара Пловдив за 35 години е сключен с ДЗЗД „Железопътна гара Пловдив“ ООД с управител Миролюб Столарски през 2013 г. и е влязъл в сила през 2015 г. Сега гаровият комплекс се прехвърля за управление към НКЖИ, която реализира проект за развитие на жп възел Пловдив. Само пробивът под гарата е на стойност 90 милиона лева, осигурени по механизма „Свързана Европа“. Изпълнител на обекта е „Трейс груп холд“, който трябва да го  завърши до края на 2023 г.

По проект тунелът под гарата е с дължина около 700 метра. Единият вход/изход е на юг, на ул. „Македония“ и в тази посока се работи от миналия ноември. Другият вход/изход е до бившето кино „Гео Милев“ на бул. „Васил Априлов“. Подземното трасе ще има две платна с габарит по 13.5 метра. Предвидени са две спирки на градския транспорт.

След изграждането на подземната връзка между районите „Централен“ и „Южен“ ще се пристъпи към премахване на Бетонния мост, тъй като височината на съоръжението не е достатъчна за преминаване на електрическите влакове без да свалят пантографите. Пловдивските управници досега нееднократно са заявявали, че транспортната връзка ще бъде запазена. Още при старта на дейностите по пробива през ноември 2021 г. Plovdiv24.bg ексклузивно съобщи, че ще бъде вдигната метална конструкция на мястото на Бетонния мост.

Пловдив24

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *