Министър Събев слива трите БДЖ-та в една фирма

Държавните жп превозите ще претърпят поредна „структурна“ трансформация. Министърът на транспорта Николай Събев е подписал решение, което предвижда за преобразуване чрез вливане на „БДЖ-Пътнически превози“ и на „БДЖ-Товарни превози“ в „Холдинг БДЖ“, съобщи пресцентърът на министерството. Обединението, включващо холдинга и двете му бивши дъщерни дружества, занапред ще се нарича „Национална компания Български държавни железници“ ЕАД.

Според прессъобщението целта на тази реформа е да се подобрят планирането, управлението и контролът на движението на пътническите и товарните влакове. След сливането на трите дружества администрацията ще бъде съкратена, разходите ще бъдат намалени, а транспортната услуга ще бъде подобрена, посочват още от транспортното министерство.

„Стъпките за оздравяване на БДЖ заедно с новите влакове, които ще закупим по Плана за възстановяване и устойчивост, ще върнат на българите удобството в железопътния транспорт“, смята министър Събев.

На пракика БДЖ се връща към старата си форма, когато имаше едно държавно предприятие – „Български държавни железници“. Последвалите трансформации, при които товарните и пътническите превози бяха отделени в самостоятелни фирми, дъщерни на „шапката“ – „Холдинг БДЖ“, с нищо не допринесоха за подобряване на икономическите и на  финансовите резултати на държавния железопътен транспорт.

Източник: СЕГА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *