Седем месеца след наводненията Триград бавно се възстановява

Четири родопски села постепенно се завръщат към нормалния си ритъм на живот след наводнението от декември в село Триград, когато реката излезе от коритото си и откъсна пътя на планинските села.

След седем месеца мъки, днес вече са довършителните дейности по асфалтирането на 4-те най-компрометирани участъка от пътя на Триградското ждрело. Хората обаче настояват за цялостен ремонт на пътя Тешел – Триград – Кестен, защото основният поминък е туризмът. В района са пещерите „Дяволското гърло“, „Харамийска“, „Ягодинска пещера“ и природните забележителности „Орлово око“ и „Вълчи камък“.

След месеци наред протести на хората най-разрушените участъци от наводнението вече са възстановени.

Хората от планинските села живеят най-трудно, волю-неволю са научени да се приспособяват и оцеляват в най-тежки условия – без път, без поминък, без медицинска помощ. От Триград обаче са твърдо решени да изискват цялостен ремонт на пътя. Община Девин планира да изтегли заем от 176 000 лева, за да проектира основен ремонт на участъка между Тешел, Триград и Кестен. За финансиране на самия ремонт обаче ще разчита на държавна подкрепа.

По този участък се минава и за природната забележителност Вълчи камък.

Въпреки пътните неволи на Триград, селото се готви за ежегодния си празник „Орфически мистерии“.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *