COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 1 Днес (25); 28/09 (27 ↓) ; 29/09 (27 ↓) ; 30/09 (25 ↓)

Божидара Ангелова представи „Здравей, Книгария“ на международен фестивал на изкуствата в Созопол Книгата с автограф от автора си закупи и пиарът на президентството Кристиела Симеонова

Теодора ТЕНЕВА

Добре познатата на кърджалийци авторка на детска литература Божидара Ангелова представи своя роман за деца „Здравей, Книгария“ на ХVI Международен младежки фестивал на изкуствата „Музите – 2022“ в Созопол. Фестивалът се провежда под патронажа на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, с подкрепата на Община Созопол, Изпълнителна агенция за българите в чужбина и посолството на Република Румъния. Премиерата на книгата се осъществи със съдействието на Националната инициатива за насърчаване на детското четене „Разказвачът на приказки“, която през тази година е партньор на Фестивала. Припомняме, че от 2018 г. Ангелова е един от авторите на Инициативата.

Леля Приказка пред щанда на Националната инициатива за насърчаване на детското четене „Разказвачът на приказки“

Събитието се състоя в конферентната зала на НЧ „Отец Паисий 1896“ в морския град. На представянето присъстваха много гости от различни точки на света. Сред тях: представители от българското училище „Проф. Иван Шишманов“ от Виена, Австрия;  директорът на българското училище „Родна реч омайна“ в Париж със свои възпитаници; танцов ансамбъл „Български извор“ от молдовския град Тараклия; танцов състав „Йълдъзлар“ от град Вулканещ, също от Молдова; ръководителят на българското училище в Ню Джърси, САЩ, както и театрален състав „Мелпомена“ от Пловдив. В препълнената зала за среща с авторката бяха дошли също граждани и гости на Созопол.

Начало на премиерата постави детската писателка Лили Спасова. Тя изтъкна мащабите на просветителска дейност и на проектите на Националната инициатива за насърчаване на детското четене „Разказвачът на приказки“, чийто ръководител е Константин-Кирил Иванов от Пловдив. Сподели за 12-те разнообразни проекта на Инициативата, които с одобрението на МОН се реализират в училищата и детските градини в цялата страна. Сред тях са невероятните спектакли за най-малките  – “ Маргаритка и Разказвачът на приказки“, „Джобни чародейства“, „Да играем с Разказвачът на приказки и Форки“, „Разказвачът на приказки и плодчетата“, „Разказвачът на приказки и Българознайко“, „Билет срещу книга“, „Приказки под лампите“ и др.

Детската писателка Лили Спасова

Лили Спасова представи авторката на „Здравей, Книгария“ като акцентира върху разнопосочността и разнообразието на нейното творчество и множеството ѝ национални и международни отличия. Сподели и свои впечатления за нейния детски роман. „Това е уникална книга със своята идея и посланието си към малките читатели, с много красиви илюстрации, дело на илюстратора Веселка Велинова. Децата, които я четат, имат възможност слушат и песни, които са част от приказната история – една чудесна изработка на Издателство „Разказвачът на приказки“, подчерта Лили Спасова.

Божидара Ангелова по традиция излезе на сцената с песен и в обичания от нея театрален образ на Леля Приказка. Тя драматизира една от своите приказки от страната Книгария. Сподели с присъстващите и историята на написването на детския ѝ роман и мотивацията ѝ да създаде този сюжет и героите в него. Изпя и две от своите любими песни, с които обичайно очарова детската публика при срещите си с малчуганите в цялата страна.

Авторката на „Здравей, Книгария“ сред свои малки почитатели

След срещата мнозина от новите почитатели на страната Книгария, си взеха автограф и се снимаха с авторката. Имаше и такива, които вече бяха прочели част от приказната история. Те  определиха книгата като уникална и неподражаема.

„Тази книга е изключителна! Дъщеря ми много я хареса. Четем и не можем да спрем“, сподели Анжела Петрова, майка на малката Амели. „Аз не съм срещала досега книга с такова съвременно звучене и тематика“, подчерта и родител на 10-годишната Зоя. Комплимент за авторката бе и фактът, че г-жа Крисиела Симеонова, пиар на вицепрезидента Илияна Йотова, дойде до щанда на Инициативата, за да си закупи специално „Здравей, Книгария“ с автограф.

Ангелова сподели пред всички тях, че втората част от „Здравей, Книгария“ е в плановете на Издателство „Разказвачът на приказки“ и предстои да излезе от печат до края на тази година.

2 Отговори

  1. Хриси каза:

    Чудесно. Благодаря за прекрасната книга.

  2. Била на място и видяла всичко каза:

    На представянето имаше и хора от Норвегия – това е пропуснато да се спомене…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.