Минерални бани ще се представи на Националния събор в Копривщица

Нов живот

Женската фолклорна група на НЧ „Заря 1957” и индивидуалната изпълнителка Калина Ванчева ще представят община Минерални на Националния събор на народното творчество в Копривщица. На най-големия национален форум те ще изпълнят песните „Георги ме иска да иде” и „Разболяй се е чуз янак”. Калина Ванчева ще се представи с песните „Станала Тяна” и „”Събират ми са набират”.

Дванадесетото издание на Националния събор на народното творчество в Копривщица ще се проведе тази година на 5, 6 и 7 август. Съборът се провежда от 1965 г. на всеки пет години в първите петък, събота и неделя на месец август в град Копривщица. Основни организатори са Министерството на културата, Община Копривщица, Областната администрация на Софийска област, Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките (ИЕФЕМ – БАН).

По регламент ХІI Национален събор на народното творчество преминава през два етапа на реализиране – регионален и национален. Първият етап, който приключва до 15 юни 2022 г., се провежда във всички административни области на страната. В селекционните комисии се включват експерти от ИЕФЕМ – БАН. Излъчените от областите изпълнители се представят на националния етап в Копривщица. До 1 юли 2022 г. в Министерството на културата и в Община Копривщица постъпва информация за точния брой на участниците от отделните региони със съответните програми и времетраене на изпълненията. Съборът протича с изяви на 7 сцени. На всяка сцена се формира до петчленно жури.

От декември 2016 г. Националният събор на народното творчество в Копривщица е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *