Веселин Налбантов пред „Нов живот“: С бежанците държавата прецака хотелиерите и ресторантьорите

Галина АВРЕНЛИЕВА

Ние питаме къде са парите, отпуснати от Европейския съюз? Туризмът отново е неглижиран от политическите сили. И управляващи, и опозиция продължават да не се интересуват от бъдещето на един от най-важните сектори на икономиката, който допринася средно за около 13 на сто от Брутния вътрешен продукт. Това каза за „Нов живот“ Веселин Налбантов, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и собственик на хотел в Слънчев бряг.

Според него,  държавата в лицето на премиера в оставка Кирил Петков е излъгала както хотелиерите, така и ресторантьорите с обещания да бъдат изплатени средствата при настаняването на украинските бежанци и тяхното изхранване.

Когато ние трябваше да реагираме и да приемем бежанците от Украйна, реагирахме веднага, но държавата не спази своите обещания. Малкият и среден бизнес би обречен на. Прецакаха ни. И когато говорим за сметки за вода и ток, не ни питат дали са ни платили, а дружествата си търсят парите, категоричен е Налбантов.

Той допълва, че все още има хотели в Слънчев бряг с настанени между 400 и 600 бежанци от Украйна. Но пари няма за техния престой.

Хотелите се намират на втора и трета линия. Човеци сме, не можем да ги изгоним, защото сред тях има много вдовици с деца, семейства на починали във войната, инвалиди и малки деца. И все още пари няма. Сезирали сме Европейската комисия за тези проблеми, допълва зам.-председателя на БХРА.

Той подчерта, че са били поети ангажименти за решаването на редица наболели проблеми в сектора като концесиите на плажовете, статута на националните курорти, кадрите и най-вече тяхната сезонност, паркирането и сметоизвозването в курортите, координацията в работата на отделните министерства по отношение на туристическата политика, отделянето на сериозен бюджет за реклама и неговото ефективно харчене, създаването на единна браншова организация и така нататък. Но тези обещания са останали единствено в сферата на пожеланията.

Във връзка с повишаване заболеваемостта от коронавирус в страната, Налбантов определи като недопустимо да се планира затваряне на хотели и ресторанти заради ковид кризата без икономически компенсации.

От БХРА сме притеснени, че в Плана за справяне с COVID-19 на здравното ведомство отново е предвидено затваряне на туристически обекти като хотели и ресторанти и спиране на всички масови мероприятия, включително семинари и конференции в етап 3 и 4 на Плана. До кога ще се неглижират тези неща и защо ни обричат на фалит?, пита още зам.-председателят на БХРА Веселин Налбантов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *