„Внуци под наем“ помагат на самотни възрастни хора в мадански села

„Внуци под наем“ помагат на възрастни и самотни хора в маданските села. Инициативата се провежда за трета година, а младежите се включват с помощ в домакинството на възрастните хора, но и със земеделска работа.

С прегръдка и домашни сокове баба Зейра посреща „внуците си под наем“. Жената от години живее сама в почти обезлюденото село Арпаджик.

„Трудно е да си сам, живот между четири двора, самотно ми е“, не крие най-голямата си болка баба Зейра.

Днес обаче възрастната жена е щастлива. Младежи от Мадан и Турция изпълват двора ѝ със смях. Дошли са, за да приберат дървата за огрев на възрастните и самотни хора в селото.

„Помагаме в събирането на реколтата, с почистване. Боядисваме огради, къщи“, уточнява координаторът по проект „Внуци под наем“ в Мадан, Сузана Георгиева.

Докато младежите се трудят баба Зейра не спира да им благодари и да им се радва като на собствени внуци.

„Да са живи и здрави децата и майките дето са ги родили. Така бях болна, дойдоха, събраха ми дърва, внесоха ги децата. Няма да ги забравя докато съм жива“, споделя  признателността си възрастната жена.

Младежите от Турция разказват, че идват от големи градове като Измир и Бурса и за първи път виждат и държат в ръцете си брадва.

„За първи път правя подобно нещо. Аз идвам от огромен град и ние не ползваме дърва за огрев. За първи път тук виждам, но е забавно. А възрастните хора са толкова мили и сладки, постоянно искат да си говорим, постоянно ни прегръщат“, казва Айбике Ташкаран.

„Трудна е работата, която правим, но с помощта си правим възрастните щастливи и за това работим с удоволствие“, допълва Мазлум.

Младежите ще продължат да помагат на възрастните хора в Община Мадан до края на месец септември.

Източник: ONAIR

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *