Фирма Бадекс постави Крумовград на картата на партньорите на НАТО и Армани

  • Тя спечели проект от Фонда на Дънди и ще разгърне своето производство

Валентина ИВАНОВА

Малцина знаят, че в Кърджалийско се изработва камуфлажно облекло за армиите на натовски държави. Фирма „Бадекс“ е спечелила партньори от Чехия, Франция, Германия и Австрия. От скоро започва работа и за войската на Нидерландия.

През последните две години изпълнява поръчки за изделия, необходими за пожарната в Англия и Кипър. Във фирмата е изградена специализирана бригада за пожароустойчиви изделия.

Във времето „Бадекс“ е шила униформи и за жандармерията, и за полицията, и за горското в България, но напоследък 100 процента от производството е за износ. В това няма нищо случайно, защото качеството и коректността на родопчани по нищо не отстъпват на високите изисквания на НАТО.

„Бадекс“ е спечелила доверието и на гигантите в модната индустрия като „Монклер“, „Армани“, „Улрич“. За тях изработва панталони и якета с гъши пух. Партньорството с такива марки не се гради лесно и се защитава ежедневно с упорита работа.

Фирмата участва със свой щанд на последното изложение „Произведено в Крумовград“, проведено по време на Срещата на крумовградчани от близо и далеч“.

Месут Реджеб, управител и съсобственик на „Бадекс“, припомня, че фирмата е основана през 2012 година в Момчилград. След това отваря производствен цех и в Черноочене. Общо е ангажирала 150 работници. От 2015 г. стъпва и в Крумовград, където в момента работят 80 човека.

Първоначално компанията ползва помещения под наем, но вече разполага със собствена база от 1200 кв.м разгърната площ в Крумовград.

Миналата година ръководството на „Бадекс“ решава да кандидатства във Фонда за подкрепа и насърчаване на микро, малък и среден бизнес, известен като Фонда на Дънди. Месут Реджеб споделя, че не е имало излишна бюрокрация, получили са бързо одобрение и вече гледат по-спокойно напред, към разрастване на производството. С Фонда се работи лесно. Той има ясни правила и, щом ги спазваш, работата върви.

Със средствата по проекта закупихме немалко машини, най-вече автомати, които спомагат за по-бързото и по-качествено правене на определени детайли. Вместо с 5 човека, сега в процеса участва един работник и извършва дейността много по-прецизно, обяснява предприемачът.

Освен закупуването на машини, фирмата е заложила в проекта и строително-монтажни работи, включващи ремонтиране на единия от етажите на сградата, където ще бъде разположено новото оборудване и ще се разгърне още една производствена мощност.

Кметът на Крумовград Себихан Мехмед и Месут Реджеб на изложението

Фондът на Дънди вече трета година покрепя инициативните и коректни предприемачи от региона, които искат да развиват своя бизнес у нас и да показват на Европа и света, че и в малък български град могат да се създават продукти на световно ниво.

Фирма „Бадекс“ показва това ежедневно. Тя постави Крумовград на картата на партньорите на НАТО и на световните модни марки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *