Черноморието вече е в етап 2 за по-строги Covid мерки

От днес Бургас се присъединява към София, Варна и Силистра на картата на епидемичната обстановка по области. Така Черноморието и столицата вече са в жълтия Етап 2 за борба с Covid-19. Той предвижда носене на предпазни маски в градския транспорт, в обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, както и по време на различни образователни, спортни, научни и културни дейности и мероприятия, свързани със струпване на хора. В Етап 2 се въвежда и изискване за недопускане на повече от 1 човек на 8 м2 в търговски обекти, ограничаване на свижданията в лечебни заведения и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни.

Допускат се само свиждания при пациенти с болничен престой над 5 дни по преценка на лекуващия лекар. Ограничават се и извънучилищните мероприятия и събирания на деца и младежи. Не се допуска също така смесване на ученици от различни паралелки. Въвежда се и задължителна регистрация на ежедневния брой отсъстващи ученици по медицински причини.

Целият Западен регион също вече е в Етап 2. В зоната влизат Видин, Монтана, Враца, София-град, София област, Перник, Кюстендил и Благоевград. Останалите региони все още са в Етап 1. В него е задължително носенето на маски в лечебни и здравни заведения, обекти за предоставяне на социални услуги, градски транспорт и в други обекти, в които рискът от заразяване е висок.

Данните за 2 август

През изминалото денонощие у нас са регистрирани нови 1951 заразени с коронавирус, 10 души са починали, а 1125 са се излекували, сочат данните на Единния информационен портал.

Направени са 7760 теста ли малко над 25% от изследваните проби са положителни.

За последните 24 часа в болници са приети 189 заразени, с което броят на хоспитализираните към днешна дата е 1040. 58 от тях се нуждаят от интензивни грижи.

Поставени са нови 2896 дози ваксини.

Източник: СЕГА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *