В Германия си хапват мед от крумовградското село Горни Юруци, за българите е скъпичък

  • Фирмата-производител е регистрирана в Кърджали, но има специален лиценз да продава в чужбина

Валентина ИВАНОВА

Малка семейна фирма вече втора година добива скъпия и ценен манов мед край крумовградското село Горни Юруци. Тя е регистрирана в Кърджали под името „Д-р Кох“, но има специален немски лиценз, издаден в град Кьолн, за да може да продава своята продукция на дребно в Германия. Стопанството на Златко Матушев е в гората, на около 500 метра край селото, където са разположени всичките 35 кошера. Майсторът пчелар е роден през 1942 година в село Чукурите, но е открил богатството на района на Горни Юруци и не се е поколебал точно там да изгради  пчелина.

В бизнеса се грижат той и снаха му Катя Крушкова. В началото са започнахме с 9 кошера, но постепенно увеличихме броя им. Медът се добива от маната по дъба. Тя се образува при определени условия, каквито няма навсякъде в България. Трябва да има море, за да се получат тези специални условия. Като ценна добавка е наличието на билката риган, с която е богат нашия район. Той добавя една неповторима нотка във вкуса на продукта, обяснява Крушкова.

Територията около пчелина на Матушеви е много богат на билки. Има над 600 вида и от всеки може да се добива мед. Изобщо България е може би най-богатата на билки страна в Европа – официално са регистрирани над 3600 различни видове.

Семейството вади и билков мед, в който се влагат мащерка, акация и други характерни вкусове. Но мановият мед е емблемата на фирмата и той изцяло се продава в Германия. Произвежда се и се пакетира в базата край село Горни Юруци. Качеството е гарантирано, затова и цената му е висока. Макар че за българите е скъпичък, малки количества се предлагат в официалния сайт в интернет и общо взето се радва на интерес. Мнозина се струпаха и на щанда на фирмата на изложението „Произведено в Крумовград“, състояло се по време на Срещата на крумовградчани от близо и далеч“.

Подходящият климат и географско положение дават възможност и за отглеждане на различни билки. Семейството култивира мащерка, лавандула, риган. Разсажда ги в своето стопанство, което естествената им среда насред гората. После ги пакетира и продава предимно в България.

Но билките са между другото. Основната дейност е производството на манов мед. Той вече разнася славата на крумовградското село Горни Юруци в Германия. Амбициите на Матушеви е да разширят производството, защото немският пазар е необятен и благодатен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *