Путин и Ердоган с първи изявления за срещата им

Започна срещата на президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин в руския курорт Сочи, предадоха турските медии и световните агенции.

Срещата между двамата лидери стартира в 15:20 ч. Преди да стартират разговорите на четири очи президентите говориха пред журналисти, обяви БТА.

Руският президент посочи, че газопроводът „Турски поток“ е една от най-важните артерии за доставки на руски газ в Европа. Той изтъкна, че „Турски поток“ работи непрекъснато и „европейските партньори трябва да са благодарни на Турция за това“.

Путин добави, че „Турски поток“, за разлика от всички останали маршрути за доставка на руски въглеводороди, „работи изправно, ритмично, без каквито и да било сривове“. Той каза още, че на Турция се доставят големи количества петрол, газ, въглища и др.

Руският президент също така благодари на Ердоган за ролята му при постигането на споразуменията за износа на зърно от черноморските пристанища, които включват и доставките на руска продукция и торове.

„С вашето непосредствено участие и с посредничеството на ООН бе разрешен въпросът, свързан с доставките на украинско зърно от черноморските пристанища“, отбеляза руският президент.

Путин подчерта, че въпросът, свързан с доставките на храни е изключително актуален за много страни, особено за развиващите се страни, които са изправени пред големи проблеми с доставките на храни и торове.

Руският президент също така съобщи, че днес има планове за подписването на меморандум за развитие на търговско-икономическите връзки между Руската федерация и Турция.

Междувременно Ердоган изрази надежда, че днес Турция и Русия ще открият нова страница в двустранните отношения. Той каза още, че планира да обсъди с Путин ситуацията в Сирия, както и проекта за завършването на строителството на АЕЦ Аккую (в Южна Турция). Той посочи, че не се очаква забавяне при реализацията на проекта за атомната електроцентрала.

„Спазването на графика и завършването на АЕЦ „Аккую“ навреме е много важно, тъй като тя ще покрива 20 процента от нуждите на Турция от електроенергия“, отбеляза Ердоган.

На 2 август турското министерство на енергетиката направи изявление, в което изрази надежда, че разногласията между компанията „Аккую Нуклеар“ („Akkuyu Nuklear“), която изгражда АЕЦ „Аккую“, и турския главен изпълнител няма да повлияят на изпълнението на най-важния енергиен проект за страната. Министерството очаква първият реактор да бъде пуснат в експлоатация през 2023 г.

Путин изтъкна днес още, че Русия и Турция са направили много за стабилизацията на ситуацията в Сирия.

„Разбира се, че ще говорим и за проблемите, с които се занимаваме отдавна. Имам предвид въпросите, свързани с безопасността в региона, най-вече кризата в Сирия. В случая Турция и Русия имат много голям принос за нормализирането на обстановката“, посочи Путин.

Ердоган на свой ред изрази надежда, че обсъждането на въпросите, свързани със Сирия, ще донесат на региона „облекчение“.

Путин изтъкна още, че има много двустранни проекти, които предстоят да бъдат реализирани.

„Достатъчно е да припомним, че през 2021 г. двустранният ни стокообмен нарасна с 57 на сто, а през първите месеци на тази година до май включително, се удвои, каза руският президент.

Говорителят на руския държавен глава Дмитрий Песков съобщи по-рано, че по време на разговорите между двамата президенти ще бъдат обсъдени много въпроси, свързани двустранното сътрудничество, както и регионални и международни проблеми. Очаква се лидерите да обсъдят многоплановото руско-турско сътрудничество, включително перспективите за по-нататъшно разширяване на търговско-икономическите отношения и реализирането на съвместни стратегически проекти в енергийния сектор, както и да бъдат обменени мнения относно износа на украинско зърно и ситуацията в Украйна, Сирия и Нагорни Карабах, посочва ТАСС.

Предишната среща между Путин и Ердоган се състоя на 19 юли в Техеран.

По данни на руската Федерална митническа служба стокообменът между Русия и Турция се е увеличил с 57 процента до 33 млрд. долара през 2021 г. в сравнение със същия период на 2020 г., като руският износ се е увеличил с 66,4 на сто до 26,5 млрд. долара, а вносът се е увеличил с 27,4 на сто до 6,5 млрд. долара.

Стокообменът за периода януари-март 2022 г. възлиза на 13,7 млрд. долара, което е два пъти повече от същия период на миналата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *