Над 40% от българите планират почивка в чужбина

Над 42% от българите, участвали в ново проучване, изразяват желание да почиват (над три нощувки) в чужбина през тази година. Този показател е сходен в Чехия и Полша (съответно 41% и 40%) и по-висок при словенците (почти 62%) и румънците (над 50%). Това показват резултати от проучване на Visa за намеренията за пътуване и разплащане през 2022 г., което обхваща осем пазара в Централна и Източна Европа – България, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия и Чехия.

Друг повод за посещения в чужбина са кратките почивки през уикенда, като този вид пътуване е посочен като предпочитан от 38,5% от анкетираните в България. Само словенците (44,1%) и хърватите (41%) показват по-сериозен интерес към този вид отдих.

„Завръщането към пътешествията, било то за ваканция, почивка в града или пазаруване в съседна страна, показва, че българските потребители възстановяват нивото си на доверие, а това говори за възраждане на международните пътувания и трансграничните разплащания“, коментира Красимира Райчева, мениджър на Visa за България. Сред най-предпочитаните дестинации за ваканционни пътувания на българските граждани през 2022 г. са Гърция (38,3%) и Италия (31,8%), следвани от Турция (31,3%) .

Освен редовните почивки в чужбина българите са склонни да се зареждат с енергия и по време на кратки уикенд пътувания (или т.нар. градски почивки). В топ 3 на дестинациите за уикенд пътувания, които българите в проучването биха искали да посетят тази година, влизат Истанбул (47,1%), Рим (23,7%) и Лондон (18,6%). Близо 47% възнамеряват да предприемат две или три „градски“ почивки, а 30% смятат да го направят веднъж.

Източник: ONAIR

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *